Business 12 Mai 2016 17:45
FERMIERII romani ACUZA: Noi producem, in timp ce SUPERMARKETURILE fac jocul STRAINILOR pe comisioane grase. Sunt INTERESE mari ca Legea supermarketurilor sa nu ajunga la votul final din Parlament!

Fermierii romani se confrunta cu probleme mari, subventiile sunt intarziate, depunandu-se si o motiune simpla pentru demiterea ministrului agriculturii Achim Irimescu, iar Plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea Legea supermarket-urilor la comisiile avizatoare din cauza unei neconcordante pe firul birocratic al initiativei legislative, scrie Agrointel.ro.

Aceasta decizie practic blocheaza modificarile aduse Legii 321/2009 pe termen nelimitat si ii nemultumeste profund pe liderii din sectorul agricol care au muncit cot la cot cu deputatii din Comisia de Agricultura pentru a scoate o lege care sa-i avantaje pe producatorii romani si care sa permita o impartire a profitului pe filiera de produs.

Legea supermarketurilor a fost aprobata de Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, insa a fost blocata in Plenul Parlamentului.

Conform noii legi, marile magazine ar putea fi obligate sa vanda mai multe produse locale, altfel primesc amenzi si chiar risca inchiderea.

Daca legea ar fi votata, atunci, pe langa amenda de 150.000 de lei, autoritatile pot inchide supermarketul pentru o perioada de pana la sase luni, in functie de abateri, daca acestea sunt repetate sau daca cer producatorilor comisioane si le factureaza servicii, adica taxele de raft.

Eliminare acestora este o prevedere contestata de marile lanturi de magazine care spun ca aceste taxe reprezinta costuri de marketing, de promovare a produselor.

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania este dezamagit de acest aspect si a putut descrie cu greu indignarea si revolta producatorilor agricoli din teritoriu care si-au pus toate sperantele in acest act normativ.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

”Parlamentul din Romania, un segment din acesta, isi dedica intreaga munca altora si nu Romaniei sau romanilor. Este o ciudatenie cum se gandeste acolo, vorbim de un lucru greu de inteles de producatorii din Romania. Ce se vrea pana la urma? Au demonstrat, prin toate mijloacele pe care le au, ca vor sa devenim sclavii oricui. La acest lucru chiar ca nu m-am asteptat, stirea a venit ca un soc, un grup restrans care are un interes de cele mai multe ori mai putin ortodox, nu au fost nici macar putin interesati de reprezentarea interesului national. Aceasta lege nu facea altceva decat sa creeze niste facilitati pentru producatorii romani. Astazi s-a demonstrat pentru a nu stiu cata oara ca o parte a clasei politice nu ne reprezinta. Ar trebui eliminati toti cei care iau masuri antiromanesti. Ma asteptam la orice, dar nu sa fie atat de vizibila meschinaria unor oameni atat de lipsiti de scrupule. Masura pe care au luat-o, prin fel de fel de tertipuri nu face altceva decat sa dezavantajeze poporul pe care il reprezinti. Nu se poate ca in Parlamentul Romaniei sa iei masuri antiromanesti si este o masura luata impotriva poporului roman. Acesti oameni cred ca nu au aflat ce poate poporul roman”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, conform Agrointel.ro.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Opinia este impartasita si de presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, care a fost prezent la fiecare discutie purtata pe Legea 321/2009 in Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor.

”Suntem foarte tristi si dezgustati de atitudinea pe care o parte din parlamentarii unor grupuri din Parlamentul Romaniei au ales cu lasitate sa retrimita o lege atat de importanta pentru producatorul roman si pentru industria agroalimentara romaneasca. Federatia Pro Agro a participat la toate discutiile de la Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, a venit cu argumente clare. Din pacate reprezentantii hipermarketurilor nu au avut niciodata un argument credibil pe care sa-l introducem in textul actului normativ. Imi exprim mahnirea ca alesii nostri, ai romanilor care trebuie sa faca legi in favoarea romanilor, aleg atitudinea lasa de a retrimite un proiect normativ atat de important pentru dezvoltarea industriei agroalimentare romanesti. Nu cunosc un motiv temeinic care sa necesite retrimiterea actului normativ la Comisia de Agricultura! Se pare ca asa zisele firmele de ”lobby” au functionat si au reusit sa convinga o parte dintre alesii neamului nostru. Din informatiile din presa inteleg ca este vorba de PSD, ALDE si UNPR, dar indiferent de coloratura politica, o lege atat de importanta ar fi trebuit sa genereze mai multa responsabilitate. Federatia Pro Agro nu se opreste aici si vom sustine impartirea corecta si echitabila a profitului pe filiera”, atentioneaza liderul Pro Agro.

Citeste si:
Câți ani de pușcărie riscă Lidia Buble în dosarul de luare de mită!...
Câți ani de pușcărie riscă...

Gheorghe Vlad, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume din Romania si al CATAR, este de parere ca aceasta actiune a alesilor nu face altceva decat sa demonstreze faptul ca parlamentarii nu isi doresc sa gaseasca in supermarket produse romanesti provenite din lantul scurt de aprovizionare.

”Actiunea de azi este una antiromaneasca. Nu pot sa-mi explic cum sa nu iti doresti 51% produs romanesc pe raft si eliminarea taxelor de raft care ar fi adus produsul romanesc la un pret corect. Inclin sa cred ca dansii nu sunt nationalisti, nu isi doresc ca producatorul roman sa evolueze. Aceasta lege definea o politica clara in ceea ce priveste relatia producator-hipermarket. Legea isi dorea sa imbunatateasca statutul micului producator si sa-i permita acestuia sa-si valorifice produsul autohton. Ne-am dorit sa nu mai mancam produse aduse din afara si de o calitate indoielnica. Dupa ce am discutat atatea saptamani pe lege, decizia de azi ma face sa cred ca s-a luat la presiunea marilor retele comerciale. Ni s-a dat de inteles ca pot tergiversa legea inca 2-3 luni, mai ales ca financiar stau foarte bine si stiu clar ce butoane sa apese. Decizia mi-a lasat un gust amar, politicul a decis ca este mai bine sa mancam prost si scump”, si-a exprimat dezamagirea Gheorghe Vlad, presedintele Asociatiei Producatorilor de Legume din Romania.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Aceasta tergiversare ii face pe micii producatori sa se gandeasca la faptul ca intentionat nu se doreste ca aceasta lege sa fie supusa votului in Parlament.

Gigi Vlad, legumicultor care a fost prezent la fiecare dezbatere initiata de Comisia de Agricultura pe acest act normativ spunea in urma cu cateva saptamani ca supermarketurile sunt interesate direct ca aceasta lege sa nu ajunga la vot.

”Din informatii sigure pe care le am, stiu ca aceasta lege nu este trecuta din cauza unor interventii ale reprezentantilor marilor magazine. Din ce am auzit, domnii umbla cu interventii financiare si alte instrumente ba in curtea Guvernului, ba la unii deputati. Am inteles ca imprejmuiesc toate institutiile decizionale, tocmai ca aceasta lege sa fie ingropata, sa nu iasa prea curand pentru a fi supusa la vot in Parlament, precizeaza activenews.

Este o presiune vizibila mai ales acum, ca documentul este aproape finalizat. Prin puterea financiara pe care o au marile magazine, acestea exercita presiuni foarte mari ca legea sa nu ajunga la vot. Si este evident din ce motive, pentru ca noul act normativ va elimina multe din sursele lor de castig, precum taxele la raft pe care le suporta acum producatorii”, spunea Gigi Vlad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.