Opt state ale Uniunii Europene risca sa depaseasca tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit estimarilor analistilor.

Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia sunt pe lista "neagra", printre ele fiind si trei dintre cele mai mari economii ale Europei. De asemenea, Finlanda, Polonia si Romania sunt si ele pe lista, in conditiile in care deficitele bugetare se apropie cu viteza de minimul acceptat.

Uniunea Europeana impune guvernelor sa isi reduca deficitele bugetare sub 3% din PIB si sa reduca procentul de indatorare la sub 60% din PIB. In caz contrar risca amenzi, chiar daca nu au fost aplicate in mod direct niciodata in ciuda mai multor incalcari ale acestor norme, relateaza MEDIAFAX.

De cand a fost semnat Tratatul pentru Stabilitate si Crestere in 1998, 25 din cele 28 de tari membre UE au depasit limita de deficit impusa. Suedia, Estonia si Luxemburg sunt singurele tari care s-au incadrat.

Criza financiara din 2008 este cel mai des blamata pentru recordurile negative ale deficitelor bugetare, in conditiile in care guvernele au venit cu masuri agresive de stimulare a economiei. Uniunea Europeana a ajuns de la doua tari care nu respectau normele (Grecia si Ungaria) la 22 de tari in 2009. In timpul acelei perioade, deficitul bugetar mediu al UE a urcat la 6,7% de la numai 0,9%. In 2010, Irlanda a stabilit un record negativ, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB. ​


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.