Romania va surclasa statele Europei in acest an in privinta cresterii economice, iar previziunile pentru 2016 sunt foarte optimiste.

Economia Romaniei este unica in Europa Centrala si de Est si beneficiaza de o serie de conditii diferite de cele ale statelor din regiune. Combinatia dintre recuperearea economica ciclica foarte puternica, reformele structurale aflate in desfasurare si cresterea rolului in peisajul energetic regional au transformat Romania intr-o destinatie atractiva pentru investitori, conform driehaus.com.

Ce s-a intamplat in ultimii 10 ani

In ultimul deceniu, Romania s-a confruntat cu un boom al creditelor si cu o prabusire dureroasa a sectorului imobiliar ca urmare a crizei financiare mondiale ce a debutat in 2008. In ciuda faptului ca Romania era destul de putin expusa efectului de domino care a afectat toate statele Europei in timpul crizei, socul acesteia a afectat grav sectorul bancar, iar efectele sale au inceput sa se estompeze abia in ultimii doi ani.

Declinul creditelor neperformante, rata mare de recuperare a imprumuturilor si pozitiile de capital ale bancilor pot sprijini din nou cererea in crestere pentru creditele de consum. Acest fapt este vizibil in numarul de credite, care este pozitiv pentru prima data dupa multi ani.



Romania, o vedeta economica a Europei

Dinamica evolutiei sugereaza faptul ca Romania va inregistra cea mai rapida crestere din Europa, de 3,9% din PIB, conform estimarilor Fondului Monetar International. Totodata, avand o datorie publica de 40% din PIB, Romania are si una dintre cele mai sanatoase economii din Europa.

Comisia Europeana, citata de weforum.org, considera ca Romania va avea o crestere economica de 4,2% din PIB in 2016, insa va fi depasita de Irlanda, care va inregistra o crestere de 4,5%.

Redresarea economica a avut loc datorita cresterii progresive a veniturilor romanilor care, chiar daca se situeaza cu mult sub media europeana, au generat un plus de crestere a consumului. Tinand cont de capacitatea tot mai mare de consum a romanilor si de capacitatea relativ limitata de crestere a ofertei de produse de pe piata, este de asteptat o crestere a inflatiei in Romania, dar si evitarea scaderii ratelor la imprumuturi din partea BNR.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cheltuielile guvernamentale, sub semnul fricii

Cheltuielile guvernamentale din Romania sunt din ce in ce mai putine. Numarul mare de politicieni trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie si apoi condamnati prin decizii definitive a atins un nivel fara precedent in Romania, iar angajatii guvernamentali evita semnarea unor noi contracte. Prin urmare, foarte multe cheltuieli pentru infrastructura au fost stopate.

In mod surprinzator, desi infrastructura Romaniei este deficitara la toate capitolele, tara noastra nu reuseste sa acceseze fondurile europene destinate unei astfel de dezvoltari.

Piata de birouri, un semn bun pentru viitorul economic din Romania

Sectorul imobiliar se afla, insa, in plina ascensiune. In cadrul sectorului imobiliar, segmentul office a avut cea mai spectaculoasa evolutie in 2015 si are o tendinta de crestere si mai accentuata in 2016. Volumul spatiilor noi de birouri pentru urmatorii doi ani va fi de 550.000 de metri patrati. Cererea de spatii de birouri se va mentine la un nivel ridicat in Bucuresti, deoarece capitala Romaniei se afla, inca, in urma celor mai mari capitale din Europa Centrala si de Est ca numar total de metri patrati de birouri.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Spre exemplu, companiile care au birouri închiriate în complexul de birouri West Gate din vestul Bucureștiului, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, și-au extins în ultimii doi ani spațiile ocupate cu 15.000 mp și există în continuare intenții în acest sens.

Foto: hepta.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.