Companiile straine prezente pe piata romaneasca arata ca schimbarea frecventa a legislatiei, obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului si implementarea exigentelor legislative sunt cele mai mari provocari cu care se confrunta, potrivit unui studiu al TMF Group, specializat in outsourcing

Cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor straine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), gasirea unor angajati competenti, implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%).

Cu toate acestea, majoritatea firmelor fac fata acestor provocari intrucat beneficiaza de o crestere accelerata a economiei nationale si de un dinamism al pietei, care inseamna si numeroase oportunitati pentru business, se arata intr-un comunicat al TMF Group.

In ceea ce priveste imbunatatirile fata de anul trecut, firmele straine apreciaza usurinta cu care gasesc sedii si furnizori adecvati (29%), respectarea legislatiei muncii si salarizarea angajatilor pe baza mecanismului pietei (26%).

Referitor la mediul de afaceri autohton, acestea au o perceptie negativa despre nivelul taxelor si la legislatie (62%), colaborarea cu autoritatile (38%) si gasirea fortei de munca (33%). De altfel, aspectul care s-a inrautatit cel mai intens fata de anul trecut este gasirea fortei de munca bine pregatite, 33% dintre respondenti afirmand ca se confrunta cu dificultati in aceasta privinta.

Cu toate acestea, circa 85% dintre participantii la studiu au afirmat ca veniturile realizate au crescut anul trecut. Astfel, 31% dintre manageri au raportat o crestere intre 5% si 10%, 26% au indicat un avans de pana la 5%, iar 14% au avut cresteri intre 10 si 15% si de peste 20%.

Companiile straine prezente pe piata din Romania au o parere buna despre protectia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forta de munca (21%) si despre protectia pe care cadrul legal i-o asigura angajatorului (15%).

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Majoritatea managerilor care au participat la studiu considera ca firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate in ce priveste asistenta fiscala (40%), salarizarea si administrarea resurselor umane (37%) si contabilitate si raportare financiara (30%), scrie MEDIAFAX.

"In 2015 am observat o crestere a activitatii de outsourcing a companiilor straine prezente in Romania. Managerii acestora apreciaza competitivitatea de pe piata autohtona si estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica, mai ales in contextul cresterii economice. Tocmai de aceea prefera sa lase contabilitatea, resursele umane si salarizarea pe mana unor profesionisti si aleg sa aloce mai mult timp si efort activitatilor lor de baza, cruciale pentru evolutia oricarei companii, a afirmat Camelia Nita, managing director TMF Group Romania.

La studiu au participat cateva zeci de companii straine prezente pe piata autohtona din domenii precum retail, imobiliar, media, farmaceutic, software, hardware, chimic si petrolier, financiar si comunicatii. Dintre respondenti, 34% sunt directori financiari, 21% directori generali si 16% directori ai departamentelor de resurse umane.

Citeste si:
America Express, o provocare pentru Irina Fodor. Care este relația...
America Express, o provocare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.