Increderea in economia zonei euro a crescut peste asteptari in luna octombrie, sustinuta de sectoarele de retail si de constructii, in timp ce asteptarile referitoare la inflatie au scazut, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana, citate de Reuters.

Astfel, increderea in economie a urcat in aceasta luna la 105,9 puncte, de la 105,6 puncte in septembrie, confirmand tendinta ascendenta inceputa in iulie, in pofida asteptarilor din piata pentru un declin minor. Analistii intervievati de Reuters anticipau un nivel al indicatorului de 105,2 puncte.

Indicatorul referitor la climatul de afaceri a contrazis asteptarile, cu o crestere la 0,44 puncte, de la un nivel revizuit de 0,36 puncte in septembrie, in timp ce estimarile indicau un usor declin, la 0,32 puncte.

Asteptarile consumatorilor referitoare la inflatie pentru urmatoarele 12 luni au scazut in octombrie la 0,7 puncte, de la 3,2 puncte in septembrie.
In cazul preturilor de vanzare din industrie, asteptarile s-au imbunatatit de la -3,3 puncte in septembrie la -2,4 puncte.

Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,1% in anul incheiat in septembrie, revenind sub nivelul zero pentru prima oara dupa luna martie, scrie MEDIAFAX.

Obiectivul Bancii Centrale Europene (BCE) este o inflatie de pana la 2% si aplica un program de achizitii lunare de obligatiuni, de circa 60 de miliarde de euro, pentru stimularea economiei uniunii monetare.

Increderea in economie s-a imbunatatit cel mai mult in sectorul constructiilor si in cel al comertului cu amanuntul. Optimismul in sectorul serviciilor, care formeaza cea mai mare parte a economiei zonei euro, a scazut de la 12,4 puncte in septembrie la 11,9 puncte.

Increderea consumatorilor in economie a coborat la -7,7 puncte, de la -7,1 puncte, confirmand tendinta negativa inceputa in luna august. In cazul industriei, increderea a urcat usor, de la -2,3 puncte la -2 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.