„In privinta investitiilor, nu doar bugetul, ci si economia este in suferinta, deoarece mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa de perspectiva economica”, a declarat pentru wall-street.ro presedintele PNL, Klaus Iohannis.



WALL-STREET.RO: In actualul context macroeconomic si cu cifrele bugetare prezente, ati recomanda continuarea acordului cu FMI?

Klaus Iohannis: Sa vedem, in primul rand, cum se incheie sau daca se incheie prezentul acord pe care il avem cu organismele financiare internationale si cu UE. Este o premiera in istoria colaborarii cu FMI si Banca Mondiala ca evaluarea acordului sa se faca altundeva decat in Romania, cum s-a intamplat acum, prin discutiile care au avut loc la Bruxelles.

In opinia mea, Romania nu are de pierdut de pe urma unui acord cu organismele financiare internationale, insa in conditiile in care exista o strategie clara si avem de rezolvat probleme cu adevarat presante. Experientele recente ne arata ca in absenta unor conditionalitati, venite de regula din exterior, guvernele n-au avut abordari si reforme tocmai consecvente.

WALL-STREET.RO: Cum ati cuantifica riscul revenirii la un impozit progresiv sau cresterea altor taxe, in contextul incasarilor slabe la buget si a tintelor bugetare pentru 2015?


Klaus Iohannis:
Am avertizat de mai multe ori, inca de la momentul in care Victor Ponta anunta reducerea CAS fara sa existe acordul FMI, ca viitorul fiscal al Romaniei poate insemna abandonarea cotei unice. Si aceasta nu din cauza reducerii CAS, care poate deveni insa mobilul perfect. Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca, pe fondul unei guvernari incepute cu noi, PSD-ul a devenit subit un iubitor al cotei unice de impozitare. Avem cateva exemple clare de politici selective, cum ar fi impozitarea constructiilor speciale, care intra in contradictie cu principiile cotei unice.

WALL-STREET.RO: Numiti 3 masuri concrete pentru problema somajului in randul tinerilor?

Klaus Iohannis:
Ar fi simplu sa ne limitam la doar cateva masuri, care sa poata rezolva totul. Oricum, stiti prea bine, presedintele nu face si nici nu aplica politici economice. Suntem insa cu totii datori sa semnalam o situatie care tinde sa devina cronica, si anume lipsa de perspectiva profesionala si sociala pe care tinerii nostri o resimt de mai multi ani.
Este ingrijorator faptul ca, dupa cum arata statisticile, atat de multi tineri romani doresc sa lucreze in alte tari, desi somajul in randul tinerilor este o problema delicata nu doar la noi. Este cu atat mai ingrijorator cu cat, in prezent, rata somajului in rindul tinerilor se apropie de pragul psihologic de 25%, fiind peste media europeana in aceasta privinta.

Solutiile nu sunt neaparat punctuale, ci trebuie inscrise intr-o anumita viziune cu privire la relatia dintre scoala si viata, dintre sistemul educational si piata muncii. Dintotdeauna am considerat ca educatia nu trebuie privita ca scop in sine, ci ca investitie pe termen lung. Din acest punct de vedere, somajul ridicat in rindul tinerilor in Romania reflecta nu doar neajunsuri ale economiei, ale pietei muncii, ci si o problema structurala profunda a scolii romanesti. De aceea, in opinia mea, sistemul educational are nevoie de mai multa flexibilitate, astfel incat sa poata evolua in pas cu exigentele economiei.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Cititi articolul complet pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.