Pentru prima oara in industria auto se foloseste tomografia computerizata, iar procesul ajuta la o productie mai rapida si fara greseli.
BMW Group a introdus tomografia computerizata (CT) in dezvoltarea, productia si analiza prototipurilor - o premiera in industria auto. Datorita acestei tehnologii, intreaga gama de automobile, de la MINI la Rolls-Royce, poate fi acum controlata din punct de vedere al calitatii inca din fazele initiale de dezvoltare. Scanarile sunt realizate de patru roboti care se misca in jurul prototipului pentru a produce mii de imagini in sectiune transversala. Ulterior, acestea sunt utilizate pentru analize detaliate ale inovatiilor, materialelor noi si tehnologiilor de prindere. Pana acum, automobilele trebuiau dezmembrate pentru analiza, dar CT permite realizarea verificarilor cu automobile complet intact. Noul sistem de raze X se afla la uzina-pilot a BMW Group din Centrul de Cercetare si Inovatie (FIZ) din München, la intersectia dintre Dezvoltare si Productie.

Udo Hanle, director pentru integrarea productiei si uzine-pilot: "Utilizarea acestui sistem de tomografie computerizata de ultima ora este un pas inainte important pentru noi pentru ca ne va ajuta sa imbunatatim si mai mult calitatea produselor noastre. Acum, putem analiza prototipurile in detaliu fara a trebuie sa le dezmembram mai intai. Noul sistem ne permite sa examinam automobilele intr-o maniera care nu ar fi fost posibila cu sistemele conventionale de tomografie computerizata statica. In cele din urma, aceasta ne va permite sa integram mai repede noi tehnologii in automobilele de serie."

Analiza structurilor interne

Michael Koch, director pentru analiza materialelor si proceselor, adauga: "Folosim CT si scanarile cu raze X de mai multi ani pentru a verifica automobilele, dar acest sistem de ultima ora duce asigurarea calitatii la un nivel complet nou. Acum putem analiza automobilele pana la nivel de micrometru".
Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Acest grad de detaliu este necesar pentru o serie de motive, de exemplu pentru a verifica conexiunile prin sudura si suruburi sau pentru a verifica starea caroseriei inainte si dupa vopsire, unde temperaturile extreme pot afecta legaturile adezive. Concluziile din scanare sunt utilizate ulterior ca baza pentru modificari orientate in productia de serie.

Scanarea in sine este realizata de patru roboti coordonati. Odata ce automobilul este pe pozitie in sistem, robotii se misca in jurul lui. Lucrand in tandem, ei emit raze X si catre omologii lor. Datele pe care le aduna sunt reunite ulterior intr-un program de computer dezvoltat special, care calculeaza o imagine tridimensionala multistratificata. Aceasta formeaza baza unei analize detaliate a functionarii interne a automobilului, oferind informatii despre obiecte de pana la 100 de micrometri - aproximativ grosimea firului de par uman.

Citeste si:
Test drive Deliciu Bavarez
Test drive Deliciu Bavarez

In prezent, inginerii efectueaza cercetari pentru a stabili cat de departe ar putea fi utilizata inteligenta artificiala (AI) pentru evaluarea concluziilor. Prin procesarea unor cantitati mari de date, software-ul poate invata multe modele diferite care apar, leaga elementele individuale de date si treptat evalueaza concluziile in mod automat.

Inginerii BMW Group si Centrul de Dezvoltare Frauenhofer pentru Tehnologia Razelor X (EZRT) au petrecut doi ani in dezvoltarea noului sistem, care este singurul de acest gen din industria auto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.