Business 12 Mai 2016 13:15
Cand Uber a venit in Bucuresti, in februarie 2015, foarte putini locuitori ai capitalei Romaniei stiau de aplicatia de ridesharing. Cu toate acestea, modelul de business al companiei americane s-a dovedit a fi o reteta de succes in tara noastra, dupa cum arata un material realizat de revista Forbes.

De la lansare si pana in prezent, 80.000 de bucuresteni au mers cu Uber. Aceasta cifra pune capitala Romaniei in topul comunitatilor cu cea mai rapida ascensiune din Europa Centrala si de Est. Uberx - serviciul low cost - a crescut de 10 ori in ultimul an. Dar care e secretul?

Revista Forbes citeaza un studiu realizat de institutul de sondare a pietei IMAS, bazat pe 2.253 de respondenti, care arata ca 60% dintre soferii Uber sunt tineri sub 30 de ani, dintre care 90 la suta au studii superioare. Sursa citata arata ca Romania este o tara recunoscuta pentru viteza mare de conectare la Internet si pentru startup-urile care iau avant.

Aceste lucruri i-au facut pe tinerii romani sa fie la fel de ahtiati dupa tehnologie ca cei din tarile occidentale - in consecinta, Uber a considerat ca s-ar potrivi perfect in acest cadru.

"Bucurestiul a imbratisat Uber. E considerat a fi o modalitate sigura si de incredere pentru deplasarile prin oras", a explicat Nicoleta Schroeder, general manager la Uber Romania.

"Interesul pentru noi a fost unul ridicat chiar de dinainte de a ne lansa oficial aici. Putem spune ca Bucurestiul a ales Uber la fel de mult pe cat Uber a ales Bucurestiul. In plus, romanii in general sunt foarte deschisi la inovatii si la servicii digitale noi", a continuat aceasta.

In conditiile in care salariul mediu in Romania se invarte in jurul sumei de 450 de dolari pe luna, Forbes arata ca multi soferi vad in Uber o modalitate de a-si creste veniturile. Iar cum comenzile sunt in crestere, asa se intampla si cu numarul soferilor.

La lansare, timpul de asteptare pentru o masina era, in medie, de 12 minute. In doar un an, acesta a scazut la 4 minute, iar Uber vrea sa ajunga la 3 minute.

Soferii Uber au diferite ocupatii de baza. Potrivit sondajului mentionat anterior, 37% sunt antreprenori sau freelanceri, 31% au joburi full-time, in timp ce 22% sunt someri.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

Desi compania insista ca nu reprezinta un rival direct pentru taximetristi, ci vrea sa diversifice modalitatile de transport din oras, avantajele Uber se vad cu ochiul liber. Potrivit Forbes, clientul are parte de un serviciu de calitate: masinile sunt curate, soferii sunt draguti cu clientii, iar totul se face printr-o aplicatie. In plus, nu e nevoie sa lasi bacsis.

Un alt factor care impulsioneaza bucurestenii sa foloseasca Uber il reprezinta problema cu parcarile, arata Forbes. E foarte dificil sa gasesti un loc unde sa-ti lasi masina cateva ore. Iar daca mai pui si la socoteala traficul infernal, unii soferi ar putea ajunge la concluzia ca nu mai vor sa conduca. Iar Uber poate fi solutia pentru ei.

Forbes mai arata ca e posibil ca Uber sa intre si in alte orase din Romania, in acest an, precum Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.