Criptomonedele sunt considerate oportunități de câștig rapid, însă sunt asociate și cu riscuri mai mari decât alte active, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile. Aceste riscuri vin ca rezultat al volatilității crescute a criptomonedelor. De aceea, este important ca, atunci când decizi să investești în monede virtuale, să urmărești constant factorii influențatori ai prețurilor.

Descoperă, în cele ce urmează, 4 factori care pot influența prețul criptomonedelor.


  1. Cererea și oferta


Unii dintre principalii factori care influențează prețul monedelor virtuale și volatilitatea acestora sunt cererea și oferta. La fel ca în alte cazuri, atunci când cererea pentru o monedă virtuală crește, de obicei, și prețul acesteia tinde să se majoreze. În schimb, atunci când cererea se diminuează, și prețul monedei scade.

În ceea ce privește oferta, regula este simplă: atunci când oferta este limitată, prețul tinde să crească, pentru că moneda respectivă va fi mai greu de obținut, deci cu atât mai mult va fi mai valoroasă pentru investitori.

Este important de ținut cont că acest factor poate influența prețul tuturor monedelor virtuale, de la Bitcoin, moneda Ripple sau Ethereum, până la Litecoin și Cardano.


  1. Reglementările guvernamentale


Reglementările guvernamentale în ceea ce privește investiția în criptomonede nu sunt încă stabile, motiv pentru care schimbările dese în legislație și reglementări pot avea un impact semnificativ în piața criptomonedelor.

De exemplu, dacă un guvern ar anunța o interdicție sau restricții semnificative asupra utilizării și tranzacționării criptomonedelor, automat, prețul acestora ar scădea, lucru care ar duce la pierderi financiare pentru investitori.

Dacă, în schimb, criptomonedele ar fi acceptate ca mijloc de plată de către mai multe state, atunci prețul acestora ar putea să crească.


  1. Mass-media


Mass-media are, în general, o influență puternică asupra publicului, motiv pentru care o considerăm cel de-al treilea factor care poate influența prețul criptomonedelor.

Citeste si:
Factorii care afecteaza zilnic sanatatea romanilor
Factorii care afecteaza...

Investitorii reacționează rapid la știrile care apar cu privire la piața criptomonedelor, astfel că rapoartele media despre evenimente majore legate de criptomonede ar putea duce la creșterea sau la scăderea prețurilor monedelor virtuale. De exemplu, apariția unei noi criptomonede și prezentarea proiectului într-o lumină favorabilă ar putea duce la o cerere mai mare a monedei respective. În schimb, dacă apar știri sau speculații legislative conform cărora folosirea de criptomonede și investițiile ar suferi unele modificări, acest lucru ar putea duce la o scădere a cererii, deoarece investitorii vor tinde să-și securizeze finanțele prin vânzarea criptomonedelor.

O altă modalitate prin care mass-media poate influența prețul criptomonedelor este prin prezentarea opiniilor și a analizelor experților în criptomonede. Aceste evaluări pot influența deciziile investitorilor și pot duce la mișcări de preț semnificative.

Citeste si:
Top 5 factori care contribuie la divorțul în familie
Top 5 factori care contribuie...


  1. Crizele financiare


Nu în ultimul rând, și crizele financiare pot avea un impact semnificativ asupra prețului criptomonedelor.

Crizele financiare sunt caracterizate de instabilitate economică, motiv pentru care investitorii pot căuta active de refugiu, pentru a-și proteja investițiile de volatilitatea pieței. Aceștia se pot îndrepta spre active mai sigure, cum ar fi acțiunile sau obligațiunile. Cu toate acestea, unele criptomonede, cum ar fi Bitcoin, au înregistrat creșteri semnificative de preț și în perioade de crize financiare. Așadar, modul de gestionare a riscului ține de alegerile personale ale fiecărui investitor.

O altă metodă prin care crizele financiare pot afecta (pozitiv, de această dată) prețul criptomonedelor este prin reducerea încrederii investitorilor în monedele tradiționale. În astfel de situații economice, valoarea euro sau a dolarului ar putea să scadă, lucru care poate determina investitorii să caute alternative în criptomonede.

Citeste si:
Tătaru: Urmează o lună cu mai mulți factori care pot duce la...
Tătaru: „Urmează o lună cu...

Concluzionând, cererea și oferta, reglementările guvernamentale, mass-media și crizele financiare sunt principalii factori care pot să ducă la creșterea ori la scăderea prețului criptomonedelor. Urmărește cu atenție acești factori și efectuează propriile analize de piață, pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii în materie de investiții.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.