De câte ori nu ai auzit cuvântul antreprenor, în ultimii ani? Te-ai gândit vreodată ce înseamnă cu adevărat? Antreprenorul este o persoană care pune bazele unei noi afaceri și care își asumă toate responsabilitățile și riscurile acesteia. A fi antreprenor înseamnă să lucrezi mai mult decât ai face-o la un job normal, pentru a-ți îndeplini visul și pentru ca afacerea ta să nu fie doar profitabilă, ci și utilă comunității în care locuiești. Antreprenorii de succes au o anumită viziune care, în unele cazuri, poate fi înnăscută, dar care se și poate învăța. În cele ce urmează, îți vom spune de ce este importantă educația antreprenorială pentru succesul unei afaceri.

Ce este educația antreprenorială

Educația antreprenorială este un tip de educație care ajută la dezvoltarea gândirii și a competențelor necesare unui antreprenor. Astfel, viitorii antreprenori vor ști exact cum să își facă afacerea profitabilă și utilă comunității în care locuiesc sau în care lucrează. În general, educația antreprenorială se adresează elevilor și studenților, însă sunt și cazuri în care unele firme oferă acest tip de educație tinerilor angajați, pentru a-i ajuta să își dezvolte cariera. Noțiunile de educatie antreprenoriala pot fi dobândite și de către angajații care vor să evolueze profesional și să ajute compania în care lucrează, dar și de proprietarii de afaceri mici și mijlocii interesați să-și crească business-ul.

Când poate începe educația antreprenorială

Educația antreprenorială ar fi bine să fie învățată încă de pe băncile școlii. Astfel, copiii vor putea asimila informațiile treptat și, ajunși la vârsta maturității, vor avea o viziune clară asupra parcursului lor profesional.

De obicei, este recomandat ca educația antreprenorială să înceapă în jurul vârstei de 10 ani. Copiii pot participa la cursuri gratuite sau plătite, în funcție de disponibilitățile din fiecare oraș. De asemenea, unele școli pot face parte din parteneriatul public-privat pentru educație antreprenorială. Copiii înțeleg foarte bine chiar și noțiuni mai complicate și este bine să învețe din școală ce înseamnă să ajute comunitatea în care locuiesc și cum își pot îndeplini visurile, devenind antreprenori și având o afacere pe care să o dezvolte de la zero. Bineînțeles că și partea financiară contează, însă cei mici trebuie să învețe că, pentru a avea siguranță financiară, este nevoie să depună puțin efort și să găsească un domeniu care să le placă.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

În ceea ce privește programele de educație antreprenorială realizate în parteneriat cu mediul privat, școlile pot organiza vizite la sediile companiilor implicate. Aici, copiii vor afla noțiuni de bază despre ce înseamnă o afacere, rolul fiecărui departament și chiar vor putea asista la felul în care se desfășoară activitatea.

Până la finalul școlii, copiii care participă la cursuri de educație antreprenorială vor învăța care sunt principiile de bază ale unei afaceri. Astfel, le va fi mult mai ușor să se descurce ca antreprenori și nu se vor regăsi într-o situație cu totul nouă. Șansele ca afacerea să eșueze sunt mai scăzute, pentru un antreprenor care a învățat din copilărie ce înseamnă business-ul. Tinerii care au parte de educație antreprenorială sunt capabili să pună în practică numeroase idei și au suficientă ambiție să nu se lase descurajați de prima dezamăgire, ci să continue până își îndeplinesc visul. Cei care învață educație antreprenorială știu că drumul de la idee la practică nu este unul imposibil, ci realizabil, cu ajutorul unui plan foarte bine gândit și cu multă ambiție.

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Copiii care învață educație antreprenorială vor decide momentul potrivit pentru începerea unei afaceri, iar până atunci vor încerca să exceleze în carieră, punând în practică toate noțiunile învățate până în acel moment. De aceea, dacă ai un copil de peste 10 ani, înscrie-l la cursuri de antreprenoriat! Peste câțiva ani, cu siguranță îți va spune că a fost cea mai bună decizie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2023 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.