Pe de o parte, să fii propriul tău șef și să îți stabilești programul după bunul plac poate suna tentant, dar pe de altă parte, trebuie să știi că o afacere implică atât responsabilități, cât și riscuri. De aceea, dacă te-ai hotărât să devii antreprenor, evaluează dacă ai toate abilitățile și resursele financiare ca să susții un business. Iată unele dintre cele mai importante aspecte pe care să le iei în considerare.

Verifică dacă te încadrezi în buget

Orice afacere, indiferent de complexitatea ei, necesită o investiție inițială, iar sumele pot fi diferite în funcție de anumite detalii, precum domeniul de activitate sau acoperirea cheltuielilor. Așadar, evaluează corect încă de la început, pentru ca bugetul tău să fie suficient de mare ca să pornești firma pe care ți-o dorești.

În primul rând, vezi care sunt veniturile de care dispui sau dacă ai ceva economii puse deoparte. Dacă nu ai suficienți bani, ori nu ești dispus să îi investești pe toți, e indicat să folosești metode de strângere a fondurilor. Gândește-te care sunt obiectivele tale, în cât timp ai de gând să obții întreaga suma și cât de mare e efortul financiar. De exemplu, una dintre metodele la care poți apela este cea de crowdfunding. Mai precis, această soluție de finanțare se bazează pe strângerea de fonduri în mediul online, cu ajutorul unei comunități care crede în ideea ta de business, are nevoie de produsul sau serviciul tău și este dispusă să te susțină. Totuși, ține cont că, la rândul tău, va trebui să îi recompensezi pe cei care ți-au oferit sprijinul material. Așadar, dacă ai de gând să îi convingi să achiziționeze în avans ceea ce oferi, planul tău de afaceri trebuie să fie unul cât mai realist.

Pregătește-te pentru rolul de om de afaceri

Ca să administrezi o afacere, ai nevoie de o bază de cunoștințe în domeniu și este indicat să stăpânești anumite noțiuni economice, de management, juridice și de business în general. Așa că, citește cât mai multe cărți și articole de specialitate, mergi la cursuri de specializare, discută cu alți antreprenori și cere-le sfatul atunci când ai nelămuriri. De asemenea, ține cont de faptul că atunci când mergi la întâlniri de afaceri și nu numai, e indicat să ai o anumită conduită, atât vestimentară, cât și comportamentală, ceea ce ar putea să te facă mai credibil și vei inspira profesionalism.

Redactează-ți cu atenție planul de business

Planul de afaceri joacă un rol esențial când vine vorba de succesul businessului tău, de aceea, e recomandat să ai mare grijă când îl redactezi, să te asiguri că nu omiți vreun detaliu important. Ia în calcul fiecare aspect al firmei, de la numărul de angajați, la suprafața sediului, acoperirea cheltuielilor, contractarea furnizorilor, aparatura necesară începerii activității sau investițiile pe care trebuie să le faci. Pe de o parte, ține cont și de achitarea contribuțiilor către stat, de bugetul pentru salarii sau de calitatea serviciilor, iar pe de alta, gândește-te în cât timp îți vei amortiza investiția sau când ai de gând să obții profit. De asemenea, pentru că ești la început, poate are fi bine să apelezi la parteneri de afaceri, să te asiguri că nu repeți niște greșeli tipice de începător, care te-ar putea costa scump.

Citeste si:
Cum poate opera mai bine o afacere cu ajutorul unei certificări ISO?
Cum poate opera mai bine o...

Așa cum ți-ai dat seama, o afacere presupune multă muncă și efort, ca atare, gândește-te bine dacă vrei să mergi pe acest drum. Totuși, dacă iei deciziile potrivite, oportunitățile, cu siguranță, vor apărea și te vei bucura de profit. E necesar să ai răbdare și să încerci să afli cât mai multe despre cum funcționează un business, fiindcă rezultatele nu vor apărea peste noapte. Deci, cu cât te vei implica mai mult, cu atât îți va fi mai ușor pe viitor, important e să crezi în ideea ta de afacere și să fii pragmatic.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.