Fiecare persoană știe, încă din adolescență, ce își dorește să devină din punct de vedere profesional și visează la o anumită carieră. Astfel, întreaga energie și pregătire este canalizată pentru a atinge acest deziderat și pentru a obține o poziție în domeniul în care vrea să activeze. Doar că, din păcate, ca urmare a presiunilor pieței și a concurenței, multe persoane ajung să aleagă un job fără să acorde importanță companiei și valorilor care o definesc. Cu siguranță, obținerea unei oferte bune de muncă poate oferi satisfacție pe moment, dar compania respectivă și managementul ei vor conferi mulțumirea necesară pentru o bună productivitate?

Așadar, care sunt aspectele pe care trebuie să le verifici înainte de a aplica pentru un job într-o companie? Cu cât aceste chestiuni își găsesc răspunsul mai rapid, cu atât vei ști dacă locul tău este în respectiva societate.


  1. Management concentrat pe oameni

Înainte să aplici pentru un job și să accepți o ofertă, află cât mai multe despre politica de management și dacă aceasta este concentrată pe angajații companiei și pe starea lor de bine. Astăzi, după o pandemie care a schimbat modalitatea de lucru, este esențial ca strategiile companiilor să fie concentrate în jurul angajaților și nevoilor acestora. Cu cât te vei regăsi mai puternic în valorile și strategiile companie, cu atât randamentul tău va fi mai bun. Dacă vei lucra doar din rațiuni financiare, va fi foarte complicat să obții performanțe notabile pe termen lung. O strategie de „people centricity” aplică antreprenorul Liviu Tudor, fondator și președinte al companiei de investiții și dezvoltări imobiliare Genesis Property, care deține și administrează West Gate (Militari) și Novo Park (Pipera). Astfel, acesta a început transformarea parcului de business Novo Park, situat în zona de Nord a Bucureștiului, în YUNITY Park, un concept nou de real estate, care va reașeza, într-un spațiu unic, facilități noi pentru tendințele de lucru și de viață urbană ale viitorului, precum un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, cu o capacitate de 220 de locuri doar în gradene, dar și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați unde angajații vor putea susține inclusiv întâlniri de lucru. Pe timpul sezonului cald, YUNITY Park va pune la dispoziția rezidenților o terasă exterioară versatilă care va deservi un food hall de 4.000 de metri pătrați și numeroase zone destinate interacțiunilor profesionale și socializării în timpul liber. Toate aceste elemente au capacitatea de a crea o legătură puternică între angajat și companie, dar și un sentiment de apartenență, aspecte esențiale pentru rezultate excepționale.


  1. Observă beneficiile și facilitățile oferite

În zilele noastre, piața muncii este extrem de competitivă și mulți manageri consideră că partea financiară este singurul segment fundamental pentru viitorul angajat. Cu toate acestea, în afară de aspecte precum echilibrul dintre viața profesională și privată sau cultură, mai sunt elemente pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te decizi pentru un loc de muncă. Tocmai de aceea, acordă-ți timp și află beneficiile și facilitățile care ți se pun la dispoziție. Printre cele mai importante se numără asigurarea medicală, abonamente la săli de fitness și biblioteci, mașină de serviciu, laptop și telefon mobil. De asemenea, pe lista facilităților pot fi incluse masa de prânz, gustările sănătoase, tichete de vacanță sau alte asemenea stimulente.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

  1. Descoperă oportunitățile de dezvoltare

Un alt segment pe care ar fi necesar să-l studiezi înainte de aplicarea pentru poziția respectivă este oportunitatea de dezvoltare. Dacă firma pentru care vrei să lucrezi investește în traininguri și cursuri profesionale, atunci înseamnă că vei avea posibilitatea să te dezvolți profesional. De asemenea, caută informații despre strategia companiei și observă dacă există planuri pentru extindere. O astfel de abordare îți va confirma faptul că viziunea firmei este de a se dezvolta, iar odată cu ea vor evolua și angajații.


  1. Analizează mediul de lucru

Chiar dacă ai visat mereu să lucrezi la o companie de renume internațional, cu mulți angajați, gândește-te dacă mediul de lucru este unul sigur și sănătos pentru tine. Astfel, înainte de a accepta o ofertă, fie mergi câteva zile pentru a analiza dacă atmosfera și spațiul sunt unele care stimulează productivitatea și colaborarea între angajați. Există multe companii care pun accent pe concurența între indivizi, iar acest lucru are un efect negativ asupra randamentului, provocând un stres inutil. Desigur, pe lângă atmosfera caldă și primitoare, un spațiu de birouri trebuie să fie și un mediu igienic și sigur din punct de vedere al protecției sanitare. Un sistem de ventilație corespunzător, unul de iluminat inteligent, astfel încât personalul să aibă parte de lumina ideală, sunt aspecte care contribuie la crearea unui mediu de lucru plăcut.

Citeste si:
Experiența dinaintea jobului: 3 idei de testat
Experiența dinaintea jobului:...

Elementele de mai sus sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le documentezi înainte de a aplica sau accepta un loc de muncă. De asemenea, în plan secundar, ia în calcul timpul pe care îl petreci zi de zi în drum spre birou, dar și distanța pe care o ai de parcurs până la alte obiective importante pentru tine, precum grădinița sau școala copiilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.