Românii, angajați și angajatori, deopotrivă, se pregătesc de criză. Cu toții ne facem calcule în această perioadă și ne așteptăm la ce e mai rău. În vreme ce unele firme speră să supraviețuiască fără prea multe pierderi, altele deja s-au reorientat și către activități care le-ar putea aduce bani în plus. Antreprenorii iau în calcul cele mai negre salarii. Doar în câteva domenii au mai crescut salariile în ultimii doi ani. În unele dintre acestea, cei cu experiență câștigă peste 20.000 de lei. 

Domenii în care salariile au crescut mult în ultimii doi ani. Angajații cu experiență câștigă peste 20.000 de lei

„Vom finanța proiecte care să ducă la aceste optimizări ale costurilor, în special în zona energetică. De asemenea, Ministerul Economiei are în program lansarea a două call-uri pe competitivitate și economie circulară, care de asemenea ar putea să ajute în aceste momente”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Inflația puternică, de două cifre, pune tot mai mare presiune și pe bugetele angajaților. Chiar dacă pentru unii e loc de mai bine, mulți alge stabilitatea în detrimentul unui loc de muncă mai bine plătit.

Marile companii se pregătesc acum de criză și își fac diferite scenarii. „Au și realiste, și pesimiste. Se vor adapta de cum se vor mișca lucrurile, dar, da, există și scenarii pesimiste”, a explicat Loreda Dragomir, director firmă recrutare, pentru Observator.

Pe de altă parte, există și angajați norocoși. În prezent, doar în câteva domenii au mai crescut salariile în ultimii doi ani. Un IT-ist cu experiență poate să câștige peste 10.000 de lei sau peste 20.000 de lei în unele cazuri. Un contabil are un salariu cuprins între 6.000 și 6.5000 de lei, iar în vânzări leafa variază între 4.000 și 4.500 de lei, în funcție de experiență.

Ministerul Finanțelor: Creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitată

Creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim nu va fi impozitată, a anunțat, în data de 4 mai, Ministerul Finanțelor. Instituția a elaborat actul normativ pentru îndeplinirea măsurii adoptate în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Potrivit sursei citate, reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creşterea preţurilor. De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

De această măsură se vor bucura și persoanele abia angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

De asemenea, prin actul normativ sunt aduse o serie de schimbări și completări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

Ministerul a subliniat că prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul virtual.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.