Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a transmis un avertisment privind creșterea economică a României pentru anii 2022 și 2023. Potrivit instituției financiare internaționale, economia României va încetini anul acesta, iar anul viitor va avea o creștere limitată. Conform sursei citate, economia a intrat în anul curent cu o poziție slăbită, Produsul Intern Brut (PIB) înregistrând un declin de 0,1% în ultimul trimestru din 2021, din cauza scăderii investiţiilor şi a încetinirii acumulării stocurilor.

Avertismentul specialiştilor financiari privind creşterea economică a României. Previziunile pentru 2022 și 2023 s-au înrăutățit

BERD și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a țării noastre în 2022 și 2023, după o redresare de 5,9% în 2021, care a fost determinată în principal de consumul privat solid, se arată într-un raport publicat marți de instituția financiară internațională.

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o creștere de 2,8%, întrevăzută în martie 2022, și de 3% anul viitor, față de o estimare de 4,1%.

Creșterea economică ar urma să încetinească la 2,5% în 2022, balanța riscurilor fiind înclinată în sens negativ, pericolele depinzând de evoluția războiului din Ucraina și de alte presiuni legate de aprovizionare.

Presiunile inflaționiste persistă și în 2023. Reducerea cererii și perturbările din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze majorarea la un nivel estimat de 3%. Conform BERD, economia a intrat în 2022 cu o poziție slăbită, PIB-ul înregistrând un declin în ultimul trimestru din 2021.

„Accelerarea inflaţiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme şi consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an şi ridicarea restricţiilor a îmbunătăţit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultăţile legate de inflaţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare", se arată în raportul BERD.

Prețurile de consum au crescut în ritm anual cu 10,2% în martie 2022, chiar dacă prețurile energiei au fost plafonate, guvernul adoptând o serie de măsuri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și firmele afectate de război. Drept urmare, consolidarea fiscală preconizată pentru acest an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli și de creșterea economică mai slabă, avertizează instituția financiară internațională.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.