Social 4 Mai 2022 10:38 de Alexandra Chivu
Statul oferă ajutor fermierilor, pentru al doilea an la rând, pentru a putea acoperi pierderile care s-au acumulat în ultima perioadă. Domeniile cu animale vor putea primi până la aproape 300 de mii de euro. Chiar dacă banii sunt mai mulți decât anul trecut, agricultorii sunt tot nemulțumiți, spunând că sunt insuficienți, prin urmare nu pot reduce prețurile la carne, lapte sau ouă.

300 de mii de euro bani europeni pentru fermele românești. Agricultorii spun să sunt insuficienți pentru a reduce prețurile la carne, lapte sau ouă

„Sunt alocaţi 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 pentru suine şi 116 milioane de lei pentru sectorul avicol. Fermierii care vor beneficia sunt în număr de peste 95 de mii. Sunt entităţi înregistrate juridic”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Suma totală care va fi acordată fermierilor ajunge la aproximativ 92 de milioane de euro. O fermă, indiferent cât de mare este, va putea primi cel mult 290 de mii de euro. Valuta va fi dată până la finalul lunii iunie.

Aceștia se calculează în funcție de numărul de animale. De pildă, la porci, pentru fiecare animal, fermierul primește 30 de euro. Deși banii le prind bine, muncitorii susțin că sunt prea puțini pentru nevoile lor.

„La vită şi la pasăre, după ce se primesc cererile şi după ce se vede exact numărul de animale pentru care a fost depusă cererea, se va împărţi plafonul respectiv la numărul de animale şi va rezulta cuantumul pe cap de animal”, a spus Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor.

„Diferenţa este foarte mare între subvenţia pe care o iau anumite ţări din Uniunea Europeană. Noi tot timpul a fost un pic mai defavorizaţi şi marginalizaţi faţă de alţi fermieri. În Olanda, Germania se ajunge pe cap de animal la 400-500 de euro”, s-a plâns un fermier.

„Necesarul de finanțte și de asigurare a unei relansări a sectorului zootehnic din România. Vorbim de miliarde de euro”, a tranmsis Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor.

În ultimul an, carnea, laptele şi ouăle produse în fermele româneşti s-au scumpit şi cu 30%. Problema este că mâncarea românească se găsește tot mai greu în magazine și piețe. De exemplu, reușim să producem numai 20% din carnea de porc pe care o consumăm. Până în prezent, aproape 16 mii de fermieri au depus cerei pentru a primi ajutor. Restul mai au timp să se înscrie până în data de 12 mai.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.