Prețul petrolului a scăzut luni cu aproape 6%, până la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni, din cauza îngrijorărilor cu privire la perspectiva cererii globale de energie, ca urmare a restricțiilor prelungite legate de pandemia de COVID-19 din Shanghai și a potențialelor creșteri ale dobânzilor din SUA. Un analist a apreciat că „elefantul din cameră este China”.

Prețul petrolului scade la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 6,17 dolari, sau cu 5,8%, până la 100,48 dolari pe baril, până la ora 15:12 GMT (18:12 ora României). Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 5,91 dolari, sau cu 5,8%, la 96,16 dolari pe baril.

Se pare că elefantul din cameră este China. Restricţiile înăsprite de Covid-19 din Shanghai şi temerile că Omicron s-a răspândit la Beijing au torpilat încrederea astăzi”, a spus Jeffrey Halley, analist la casa de brokeraj OANDA, potrivit news.ro.

„Shanghai-ul nu dă semne că îşi abandonează politica strictă de zero Covid-19; în schimb, promite să intensifice aplicarea restricţiilor pentru Covid-19, care ar putea afecta şi mai mult cererea de petrol”, a declarat analistul City Index Fiona Cincotta.

Valorile de referință ale petrolului au atins cel mai redus nivel din data de 11 aprilie încoace. Ambele au pierdut aproximativ 5% săptămâna precedentă, iar prețul petrolului Brent s-a retras brusc după ce a ajuns la 139 de dolari pe baril luna trecută, acesta fiind cel mai ridical prag din 2008.

Yuanul chinezesc a raportat cea mai amplă serie de pierderi consecutive de trei zile din aproape patru ani, din cauza îngrijorărilor privind o încetinire a economiei Chinei, care este cel mai puternic importator de petrol din lume.

În Shanghai, autorităţile au ridicat garduri în faţa clădirilor rezidenţiale. În Beijing, mulţi oameni au început să facă provizii de alimente, temându-se de o carantină similară după apariţia câtorva cazuri de COVID-19.

Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.