Piața globală a rachetelor și bombelor nucleare va crește cu aproape 73% până în 2030, urmând să depășească 126 de miliarde de dolari în zece ani, dat fiind că războiul deschis de Rusia în Ucraina stimulează cheltuielile militare, arată un raport realizat de Allied Market Research.

Războiul Rusia-Ucraina aduce creșteri pe piața rachetelor și a bombelor nucleare

Valoarea pieței ar urma să crească cu 72,6% comparativ cu estimarea de aproape 73 de miliarde de dolari făcută de compania de cercetare din Portland pentru anul 2020, când întârzierile cauzate de noul coronavirus și realocarea fondurilor pentru a spijini criza de sănătate „au afectat grav” sectorul apărării. O posibilă escaladare a conflictelor geopolitice și a bugetelor militare mai mari ar majora cifra cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030.

Amintim că președintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută un buget record de apărare națională în timp de pace, care să acorde prioritate modernizării „triadei” sale nucleare de submarine cu rahete balistice, bombardiere și rachete terestre.

În vreme ce America de Nord a guvernat mai mult de jumătate din piața globală în 2020, raportul prognozează că cea mai rapidă creștere va veni din regiunea Asia-Pacific, din inițiativele Indiei, Pakistanului și Chinei de a-și consolida arsenalele nucleare.

„Cu toate acestea, tratatele şi consorţiile internaţionale descurajează testarea nucleară. Acest lucru împiedică creşterea pieţei”, a spus firma într-un rezumat al raportului.

Analiza mai prevede că influența în creștere a tratatelor de proliferare non-nucleară și a eforturilor naționale ar trebui să crească numărul de focoase nucleare mici aflate în depozite ori care așteaptă dezmembrarea.

Chiar și așa, armele active au reprezentat mai mult de două treimi din piață în 2020, datorită investițiilor în arsenale nucleare și achizițiilor de noi muniții.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, China și Franța au emis, la începutul anului curent, o declarație comună în care au admis că nu ar putea exista câștigători într-un război nuclear și că acesta trebuie evitat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.