Pentru a afla cum să îți gestionezi mai bine banii, punctul de plecare esențial este să fii conștient de cheltuielile tale. Tocmai asta este un buget personal: te ajută să înțelegi pe ce se duc banii tăi în fiecare lună și să găsești modalități să limitezi cheltuielile inutile, să economisești bani pentru proiecte importante și să te pregătești pentru situații neprevăzute. Iată câteva modalități simple și eficiente care vor face gestionarea bugetului tău mult mai ușoară.

Creează-ți un fond pentru situațiile de urgență

În funcție de situația financiară și de obiectivele stabilite, ideal ar fi să aloci între 10% și 20% din bugetul tău pentru un fond pentru situațiile de urgență, care să îți ofere posibilitatea să te simți protejată în cazul unor evenimente neprevăzute, precum pierderea locului de muncă, probleme de sănătate care te împiedică să lucrezi, reparațiile unei mașini avariate total etc. Un astfel de fond ar trebui să fie în valoare de 3 salarii lunare ale tale.

Cheltuielile neprevăzute nu trebuie confundate cu cele ocazionale, cum ar fi achiziția unor anvelope de iarnă sau sumele alocate vacanțelor. Aceste cheltuieli ocazionale ar trebui să fie deja bugetate. Odată ce ai deja un fond pentru situațiile de urgență, poți trece la a economisi inteligent, astfel încât să ai parte și de un randament eficient al banilor.

Alege instrumente eficiente de economii și investiții

Informarea cu privire la instrumentele financiare îți permite să afli cum să-ți gestionezi cel mai bine banii în funcție de obiectivele de viață și de contextul tău economic și să faci alegeri financiare informate. Și pentru că nimeni nu s-a născut învățat, poți să apelează în primă fază la persoane specializate. Vorbește despre bani cu un consilier financiar de la banca ta, care te poate sfătui cum să îți gestionezi mai bine finanțele, cum să îți definești obiectivele, ce investiții poți face, care sunt riscurile de profil.

Ai la dispoziție mai multe variante de a-ți proteja banii economisiți, atât prin depozite bancare, cât și prin alte tipuri de investiții. Un principiu important în economisire și investiții este să diversifici și să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Investițiile în fonduri mutuale sau la bursă au devenit foarte accesibile în ultimii ani, iar cu puțină documentare, îți poți face banii să lucreze și să creeze valoare la rândul lor. De asemenea, o metodă eficientă de a economisi este asigurarea de viata cu o componentă de investiții pe termen lung, care te poate ajuta și să fii protejat financiar în cazul unei situații neprevăzut și să-ți rotunjești veniturile după retragerea din activitate sau să faci o achiziție mai importantă odată ce investițiile ajung la maturitate.

Prioritizează și conștientizează toate cheltuielile

Un buget personal eficient include trei categorii distincte de cheltuieli. Prima categorie sunt cheltuielile fixe, care revin lunar și variază foarte puțin, de exemplu, chirie sau ipotecă, facturi de întreținere a casei, servicii de telecomunicații, transport, asigurare medicală sau de viață, rate, medicamente.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

A doua categorie sunt cheltuielile variabile, care se pot modifica de la o lună la alta. Aici sunt incluse cumpărăturile de alimente, ieșirile la restaurant sau la cinema, activitățile din timpul liber, achiziționarea de haine, concediile de odihnă.

A treia categorie, adesea subestimată, este cea a cheltuielilor neprevăzute sau anuale, de exemplu, taxele, costuri de reparații auto sau de uz casnic. În calcularea cheltuielilor lunare, extrasul cardului tău, bonurile si facturile pot fi o sursă valoroasă de informații. Astfel vei putea separa costurile pe categorii. Nu uita de micile achiziții plătite în numerar: aparent inofensive, aceste cheltuieli recurente au un impact important asupra bugetului tău în timp.

Odată ce vei avea un buget lunar necesar clar calculat, încearcă să rămâi în limitele lui în fiecare lună, iar restul pune-l într-un fond de economii, diferit de cel de urgență.

Citeste si:
4 sfaturi care te ajută să fii mai eficientă când muncești de acasă
4 sfaturi care te ajută să...

Pentru a economisi bani, ai nevoie în primul rând de disciplină. Este posibil să îți fie greu la început, dar acest lucru poate deveni o rutină în sine, prin adoptarea unor obiceiuri mai bune și stabilirea unor obiective lunare. În timp nu te vei mai gândi la asta, o vei face automat. Investește puțin efort acum și, mai târziu, vei culege roadele.


Despre autor:


Ultima actualizare: 8 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.