Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, peste 1,26 miliarde de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduala la 52 de luni, la un randament mediu de 3,68% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar bancile au subscris 3,05 miliarde de lei.

Marti este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 105 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna februarie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma este identica cu cea programata pentru luna ianuarie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Pe 20 februarie este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile, data scadentei fiind la 22 februarie 2021.

De asemenea, Finantele au programat si sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (615 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (trei emisiuni), 600 de milioane lei, 500 milioane lei (doua emisiuni) si 400 milioane lei, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.