Trendul pietei imobiliare urma un curs preconizat inca din anii trecuti, la inceputul lui 2018, si anume acela al ieftinirii in ceea ce priveste locuintele vechi si al scumpirii celor care abia se construiau. Trei orase din Romania depasisera, in anul 2017, pragul de 1.000 de euro pe metrul patrat util, in vreme ce oferta cu case de vanzare in Cluj arata o crestere continua a preturilor din domeniul imobiliar in aceasta parte a tarii. Aceasta directie a fost sesizata inca din prima luna a acestui an, fapt sustinut in mod exclusiv de segmentul locuintelor noi. In antiteza, pretul pentru locuintele vechi din marile centre regionale ale Romaniei fie au stagnat, fie s-au depreciat. Acest aspect a fost unul cel putin interesant, pentru ca, pana acum, lucrurile stateau invers. Mai exact, apartamentele sau casele vechi dadeau startul in ceea ce priveste scumpirile.

Daca vrei sa intelegi mai bine directia pe care a luat-o domeniul imobiliar in ultimele luni, te invitam sa afli in continuare ce s-a intamplat, concret, in marile orase ale tarii.

Cum au evoluat preturile pentru locuinte in Bucuresti?

Pretul mediu solicitat de vanzatorii de apartamente sau case a fost mentinut la o valoare aproximativa de 1.200 de euro pe metrul patrat, in vreme ce locuintele din cadrul cartierelor rezidentiale nou construite s-au scumpit in 2018. Astfel, majorarea pretului pentru un metru patrat util a crescut de la 1.306 de euro la 1.325 de euro.

Ce s-a intamplat in Brasov?

Inca din prima luna a lui 2018, piata imobiliara din zona Brasovului a cunoscut mici majorari. Mai exact, pentru un metru patrat util intr-o locuinta noua de la poalele Tampei trebuia sa platesti cu doi euro mai mult decat in anii trecuti. Cei care au preferat sa cumpere un apartament sau o casa ridicate acum cativa ani au avut de castigat, pentru ca pretul acestora a scazut, culmea, tot cu 2 euro pe metrul patrat construit.

Cat de scump mai e Clujul?

Cunoscut ca fiind cel mai scump oras din Romania, cel putin la capitolul imobiliare, Clujul si-a pastrat locul de cap de afis si in 2018. Locuintele noi din inima Transilvaniei au continuat sa se scumpeasca si anul acesta cu un procent de 0,41%, per ansamblu. Totusi, si in aceasta zona au avut de castigat cei care au optat pentru locuintele vechi, care au platit, in medie, cu 7 euro mai putin pentru fiecare metru patrat pe care il masura apartamentul sau casa pe care le-au trecut pe numele lor.

Ce preturi s-au practicat in Constanta

La malul marii, lucrurile au stat ceva mai bine decat in alte zone ale Romaniei, unde pretul mediu solicitat de vanzatori s-a diminuat inca din prima luna a acestui an. Acest fapt s-a datorat, in primul rand, scaderii din anii trecuti a preturilor locuintelor. Astfel, cei care si-au cautat aici un loc pe care sa il numeasca „acasa” au platit cu 4 euro pe metrul patrat util mai putin in 2018.

Cat au costat locuintele din Iasi

In capitala Moldovei au fost inregistrate cele mai mari cresteri ale preturilor din domeniul imobiliar din cele cinci centre importante ale tarii. Astfel, de la 974 de euro, cei care voiau o casa in orasul lui Eminescu au fost nevoiti sa plateasca 993 de euro pentru un metru patrat util. Interesant este si aspectul conform caruia in Iasi locuintele din blocurile noi au crescut de la 994 de euro, la 1.026 de euro pe metru patrat, depasind, astfel, pragul psihologic de 1.000 de euro.

Cum s-au resimtit cresterile sau scaderile preturilor din domeniul imobiliar in orasul tau in 2018?

Sursa: adevarul.ro.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.