Chiar si persoanele cu o stima de sine crescuta au momente in care se indoiesc de ele sau de priceperea lor. Mai ales oamenii foarte sensibili si introvertiti au probleme cu increderea in ei, deoarece tind sa fie foarte influentati de parerea celorlalti si internalizeaza majoritatea conflictelor.

Increderea in sine poate fi o problema cu mai multe variabile. Spre exemplu, poate esti tipul de persoana care se simte confortabil sa vorbeasca cu un grup mic de prieteni, dar te emotionezi la o petrecere mare cu oameni necunoscuti. Poate stii foarte multe despre un anumit subiect, dar iti este foarte greu sa vorbesti despre el in fata unei audiente.

Daca vrei sa iti pacalesti creierul si sa capeti mai multa incredere in tine, incearca cele cinci trucuri de mai jos.

1. Schimba-ti postura

Adoptarea unei posturi corecte, cu spatele drept, nu iti foloseste doar din punctul de vedere al sanatatii fizice, ci ii influenteaza si pe cei din jurul tau, care ajung sa te perceapa ca fiind o persoana cu incredere in sine ridicata, aflam din cartea The Body Language Advantage. Cand vezi o persoana cu o postura dreapta si zambitoare, vei considera imediat ca este o persoana foarte increzatoare.

Stai cu spatele drept, cu umerii trasi in spate si tine capul sus; nu te uita niciodata in jos atunci cand porti o conversatie cu cineva, mentine contactul vizual. Daca zambesti, te vei simti si tu bine si ii vei face si pe altii sa se simta confortabil in jurul tau. In plus, vorbeste rar, nu te grabi, vei parea astfel mai increzator. Cand te grabesti, dai senzatia ca nu vrei sa te afli intr-o conversatie, ci doar sa termini ce ai de spus si sa pleci.

2. Alege imbracamintea potrivita

Modul in care ne imbracam si ne accesorizam tinutele nu influenteaza doar parerea altora despre noi, ci si pe a noastra. Felul in care ne aranjam ne poate schimba chiar si modul de gandire, aflam de pe psychologicalscience.org. Astfel, daca porti un costum sau o rochie in care arati si te simti bine, iti va creste instant increderea in tine.

Accesoriile au acelasi efect, mai ales daca este vorba despre un ceas cu un design elegant care iti ofera un aer distins si iti creste stima de sine. Alege un ceas Fossil, care sa se potriveasca la orice tinuta si care va rezista ani buni.

3. Mergi la alergat sau plimba-te cu bicicleta

Miscarea nu te ajuta doar sa fii in forma fizic; aceasta contribuie la imbunatatirea starii de spirit, datorita endorfinelor care sunt eliberata imediat dupa fiecare exercitiu. Acestea iti creeaza o stare de fericite, multumire si chiar incredere.
Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

Daca nu iti place sa alergi sau sa mergi cu bicicleta, poti gasi un sport sau o forma de miscare potrivita pentru tine: kickbox, inot, balet, yoga. Mai mult, daca vei face miscare regulat, aproximativ 30 de minute pe zi, te vei simti mai increzator, datorita formei fizice in care te afli si asta se va transpune in interactiunile tale zilnice.

4. Alege un bas puternic atunci cand asculti muzica

Desi te poata enerva atunci cand auzi basul la maximum dintr-o masina care trece pe langa tine pe strada, daca asculti o melodie cu un astfel de bas vei deveni mai increzator, sustine un studiu publicat de The Society for Personality and Social Psychology.

In studiu, intervievatii care au ascultat hip-hop cu bas puternic inainte de un interviu au dat dovada de mai multa incredere in sine. Efectul nu este limitat la hip-hop, ci functioneaza pentru orice melodie alerta cu tonuri de bas puternice. Astfel, inainte de urmatorul interviu important sau intalnire de afaceri, poti sa asculti o melodie care sa te motiveze.

5. Fii pregatit mereu

O mare parte din anxietatea noastra vine din lipsa de pregatire. Asta este valabil in special cand ai de tinut un discurs in public, atunci cand, daca nu te-ai pregatit destul, chiar daca stii despre ce vorbesti, probabil vei fi foarte emotionat.
Citeste si:
Voucherele educaționale de 500 de lei pentru peste 190.000 de copii
Voucherele educaționale de...

Psihologic vorbind, atunci cand esti nepregatit intra in functiune sistemul nervos simpatic. Acesta este responsabil cu raspunsul „fugi sau lupta”, deci, implicit, de adrenalina pe care o simti in situatii in care simti ca viata iti este amenintata.

Pentru ca nu vrei sa te afli in aceasta stare cand tii un discurs, cel mai bine este sa te pregatesti. Fa-ti notite, citeste pana ti se intiparesc in minte informatiile si, de ce, nu, repeta discursul de mai multe ori in fata oglinzii pana te simti confortabil cu prezentarea.

E normal sa nu te simti mereu increzator in tine, dar e bine sa stii ca exista trucuri care te pot ajuta sa iti cresti stima de sine atunci cand ai nevoie, pentru un interviu sau pentru un discurs tinut in public.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.