Salariile au o pondere foarte mare in totalul cheltuielilor unei companii. In consecinta, un manager are nevoie de multa chibzuinta atunci cand angajeaza personal. Prea multi angajati si firma nu va putea suporta cheltuielile cu salariile; prea putini si nu va avea suficiente resurse umane pentru a-si atinge obiectivele. Ca atare, e nevoie de un echilibru intre veniturile pe care le genereaza compania si banii investiti in salarizarea angajatilor.

Fa un calcul obiectiv

E foarte important sa stii exact cati bani platesti pentru fiecare salariu din compania ta. Trebuie sa iei in calcul atat veniturile nete al angajatilor, cat si taxele pe care le platesti pentru acestea, ca sa poti avea o imagine completa a situatiei. Pentru asta poti folosi acest program calcul salarii de pe Colorful.hr, care te va ajuta sa-ti faci o idee clara asupra situatiei si sa tii aceste cheltuieli sub control. Cu un program de calcul, vei putea intocmi bugetul mai repede si vei putea lucra mai eficient, avand acces la date precise despre costurile generate de remunerarea personalului.

Include beneficiile extra-salariale in buget

Bugetul tau de salarii nu ar trebui sa includa doar remuneratia in bani pe care o primesc angajatii tai. Bonurile de masa, tichetele de vacanta, decontarea transportului la serviciu, precum si orice alte beneficii de natura materiala, trebuie incluse in bugetul tau, pentru ca sunt cheltuieli cu personalul. Din fericire, o mare parte din beneficiile extra-salariale pe care le ofera un angajator pot fi decontate din baza de impozitare a companiei, lucru care avantajeaza atat compania, cat si salariatii.

Stocheaza datele din buget, pentru a le accesa usor

Atunci cand ai de facut multe calcule financiare, ai nevoie de un software specializat, care sa iti permita sa faci orice operatiune matematica, dar care sa iti stocheze datele, ca tu sa le poti accesa cand vrei. Bugetul de salarii nu este un simplu calcul pe care sa il faci o data si apoi sa uiti de el. Va trebui sa revii asupra documentului si sa consulti deseori datele acestuia. Va trebui mereu sa faci corectii si sa adaugi informatii noi, iar pentru asta ai nevoie ca bugetul tau sa fie mereu accesibil si usor de editat.

Nu uita de concedii

Atunci cand intocmesti bugetul pentru salarii, trebuie iei in calcul multe lucruri, precum taxele pe care le platesti la stat pentru un angajat, veniturile pe care ti le aduce acesta, beneficiile extra-salariale sau primele de Sarbatori. Insa nu trebuie sa pierzi din vedere si faptul ca fiecare dintre angajatii tai are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe an, asta pe langa cele 12 zile libere oferite deja de stat. Un angajat care intra in concediu la momentul nepotrivit iti poate da peste cap procesele de munca, motiv pentru care e important sa te pregatesti pentru concediile angajatilor si iei masuri din timp pentru inlocuirea acestora.

Lasa loc pentru mariri in bugetul de salariu

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Retentia personalului calificat este esentiala pentru succesul unei companii. Fara angajati buni, nicio afacere nu poate sa prospere si sa se dezvolte. Tocmai de aceea, e foarte important sa pastrezi oamenii competenti, iar pentru asta trebuie sa stii sa ii recompensezi. Conform Small Business, va trebui sa oferi mariri de salariu pentru angajatii care performeaza, daca vrei sa ramana in firma. In unele cazuri, solicitarile vor veni de la angajati, iar in altele chiar tu vei decide ca un angajat merita o marire. Oricare ar fi situatia, trebuie sa te asiguri ca lasi mereu loc in bugetul de salarii pentru eventualele mariri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.