2017 a fost un an in care s-a vorbit din nou mult despre domeniul imobiliar, dupa ce creditele Prima Casa au atins un maxim istoric al cererilor de garantare, iar preturile locuintelor au luat avant, un apartament in Capitala ajungand sa coste, in vara, cu 11,3% mai mult decat in 2016, potrivit imobiliare.ro.

Conform aceleiasi surse, cresterea preturilor apartamentelor noi si vechi a fost determinata in mare masura de o apreciere a unitatilor locative situate in noile ansambluri rezidentiale. O tendinta similara a putut fi observata si in alte orase mari: Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Iasi si Constanta.

Unii specialisti si investitori, printre care si Liviu Tudor, cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din tara, cred insa ca asistam la o normalizare a pietei, care va aduce cresteri constante de la un an la altul, nicidecum la o situatie care va crea o noua bula imobiliara.

Romania are cel mai mare procent de proprietari de locuinte, din Uniunea Europeana - 96%, conform datelor Eurostat, media europeana situandu-se putin sub 70%. Foarte multi dintre acestia au devenit proprietari prin intermediul creditelor, doar programul Prima Casa oferind - din 2009, pana in prezent - posibilitatea achizitionarii unei locuinte unui numar de 200.000 de romani.

Care sunt schimbarile anuntate pentru urmatorii ani? Deocamdata, analistii vorbesc despre cateva tendinte generale, care vor contura piata imobiliara in 2018, in lume:

1. Chiriile pe termen scurt reprezinta una dintre tendintele preconizate pentru anul urmator, unii proprietari alegand deja sa isi inchirieze locuintele ocazional sau pentru perioada vacantei. Este una dintre tendintele anuntate la nivel international, ramanand de vazut daca acelasi fenomen va putea fi observat si in Romania.

2. Si tendinta de a reinvesti, prin inchirierea pe termen mediu si lung a apartamentelor nou cumparate, va fi mai vizibila anul urmator, inclusiv in tara noastra.

3. Afacerile imobiliare vor fi dominate de firmele foarte vizibile online. Daca marile companii au facut deja pasi in aceasta directie, este randul agentilor imobiliari sa isi prezinte portofoliul pe internet, intr-o forma cat mai atractiva si credibila.

Citeste si:
De ce merită să cumperi un penthouse - 6 caracteristici care fac...
De ce merită să cumperi un...

4. Generatia Z (tinerii nascuti dupa anul 1995) ar putea incepe sa intre in randul proprietarilor, aducand noi obiceiuri de consum.

5. Suprapopularea cu care se confrunta deja anumite zone si aglomerari urbane va face ca apartamentele mici si casele mobile sa devina din ce in ce mai mult o solutie.

6. Pe de alta parte, exista o preocupare tot mai mare fata de calitate si cumparatori educati, care cunosc piata. Unii dintre acestia ar putea deveni interesati inclusiv de casele inteligente, sistemele de automatizare a locuintei fiind insa o inovatie abia intrata pe piata din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.