Casa Regală a României a anunţat că Regele Mihai a murit, la vârsta de 96 de ani.

Mihai I a fost ultimul monarh al Romaniei. Regele Mihai a schimbat istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scurtandu-l cu cateva luni si salvand sute de mii de vieti.

Aceasta decizie l-a trimis intr-un exil de jumatate de veac, fortat de comunistii pe care chiar el i-a ajutat sa ajunga la putere, aminteste stirileprotv.ro.

Mihai I s-a nascut la 21 octombrie 1921, la Palatul Peles. La 6 ani a devenit rege al Romaniei. Fiu si nepot de regi, pe linie paterna si cu origini grecesti din partea mamei, a avut o copilarie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar si de contextul in care se afla Romania.

A urcat pe tronul tarii, pentru prima oara in 1927. Moartea bunicului sau, regele Ferdinand si renuntarea la tron a tatalui sau Carol al II-lea l-a impins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria tarii si a Europei, a inceput insa in 1940.

Intr-un context international marcat de inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani si 11 luni, inlocuindu-si tatal alungat de legionari. Romania era sub ocupatie nazista, puterile regelui fusesera anulate de Maresalul Antonescu, asa ca se afla intr-o situatie fara iesire.

Regele Mihai a schimbat destinul tragic al Romaniei si a smuls-o din mainile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcata in istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul roman. Atunci a decis sa intoarca armele impotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea razobiului cu cateva luni si salvarea de sute de mii de vieti omenesti.

Paradoxal, actiunea sa a provocat cea mai neagra perioada a secolului trecut pentru romani si o tragedie personala pentru Regele Mihai. Dupa razboi, comunistii s-au instalat la conducerea tarii pentru aproape jumatate de secol. Iar Mihai I a fost alungat intr-un lung si chinuitor exil, avand interdictia de a reveni in tara pe care a condus-o in doua randuri.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

Majestatea sa, Regele Mihai: “Sunt roman si asta o simt foarte tare. Si pe unde pot fac tot ce-i posibil pentru tara romaneasca”.

Mihai I avea sa cunoasca cea mai dureroasa experinta. Ajuns muritor de rand, dar inrudit cu mai toate familii regale europene, a trebuit sa ia viata de la zero. S-a casatorit, in primii ani de exil cu Ana de Bourbon, alaturi de care are cinci fete. S-a angajat ca pilot de incercare pentru a-si intretine familia, a infiintat o firma, ba chiar a incercat si meseria de broker.

In anii ’90, a facut cale-ntoarsa de pe Aeorportul Otopeni, unde aterizase pentru a pune piciorul pe pamant romanesc dupa 42 de ani. Cand, in sfarsit, i s-a permis sa vina acasa, in ’92, a scos in strada un milion de romani entuziasmati de un personal care pentru ei insemna libertate. Abia in 1997, cand Emil Constantinescu era presedinte, regele si-a recapatat dreptul de a fi roman.

Citeste si:
La Provincia, reprezentata de Iustin Paraschiv, a primit diploma de...
La Provincia, reprezentata de...

Regele Mihai in Parlament, 2011, la implinirea celor 90 de ani: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri”


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.