Liderul PSD, Liviu Dragnea, si premierul Mihai Tudose, aflati, joi, in vizita in judetul Hunedoara, au sustinut din nou ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotriva, "este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea".

Dragnea a spus ca "niciun om de afaceri normal la cap si de buna-credinta nu isi va permite sa se foloseasca de aceasta modificare pentru a scadea salariul angajatului", in timp ce premierul a criticat si ironizat sindicatele care se pregatesc de greva, sustinand ca sunt de neinteles si ca "au ajuns la o logica stramba plecand de la premisa ca inchidem tara si nu se vor mai inmulti nici albinele".

Am inteles ca nemultumirea CNSLR-Fratia este generata de mutarea contributiilor. Am fost la Uzinele Dacia cu Tariceanu acum vreo trei-patru saptamani. Am avut o discutie foarte serioasa cu conducerea acelei companii, care e o companie uriasa, si am intrebat foarte deschis daca au vreo problema cu transferul contributiilor. Au spus ca nu au nicio problema, nu au de gand sa micsoreze salariile nete pentru niciun angajat si niciun om de afaceri normal la cap si de buna-credinta nu isi va permite sa se foloseasca de aceasta modificare pentru a scadea salariul angajatului”, a spus Dragnea, potrivit News.ro.

Liderul social-democrat spune ca in perioada imediat urmatoare vor exista explicatii referitoare la salariul net, care nu va scadea, si ca "este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea".

Toata lumea stie si va fi explicat in perioada urmatoare ca salariul net nu are cum sa fie scazut si angajatorul nu plateste mai mult. Incercam sa aflam ce se afla in spatele acestei actiuni pentru ca este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea, salariul minim e marit in fiecare an, cache-ul pe care fiecare angajat il duce acasa este mai mare, contributia la pensie va creste de 2,5 ori cel putin si apar nemultumiri. Am discutat si eu, dar Guvernul a discutat cu mai multe sindicate. Una spun in discutii oficiale, alta spun cand sunt in discutii particulare”, a declarat Dragnea.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Premierul Mihai Tudose a spus, la randul lui, ca incearca sa vada "ce este in spatele acestei incapatanari de neinteles a sindicatelor". "Ma iertati, dar deja nu mai suportam lipsa lor de argumentatie", a spus premierul Mihai Tudose.

Marti am avut discutii Guvern - sindicate - patronate. O parte din sindicate a fost foarte vehementa impotriva acestei masuri, ajungand cu o logica stramba, plecand de la premisa ca inchidem tara si nu se vor mai inmulti nici albinele. Tot pe partea lor, in cealalta jumatate de masa, erau reprezentantii patronatelor, care au spus ca nu vor scadea lefurile, sunt de acord cu aceste schimbari, le usureaza si lor munca, ar putea sa plateasca mai bine niste angajati fara sa suporte ei mai mult. O parte din sindicate au spus ca nu sunt de acord pur si simplu. Incercam sa vedem ce se ascunde in spatele acestei incapatanari de a cunoaste realitatea, ca de fapt nu sufera nimeni si ca e o masura buna in care toata lumea are de castigat”, a adaugat Tudose.

Klaus Iohannis: Asa nu mai merge

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in care a criticat masurile fiscale pe care intentioneaza sa le adopte Guvernul, spunand ca acestea vor baga Romania intr-o aventura economica si fiscala cu final trist.
Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

”Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale. Se pare ca zilele acestea va intra in discutia Guvernului si din acest motiv fac declaratiile de azi, pentru ca acest pachet nu este clamata revolutie fiscala si cred ca se va transforma intr-o bulversare fiscala”, a mai afirmat seful statului.

”Comisia Europeana - nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din reprezentanta - a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar. Pai, ce inseamna deviatie semnificativa? Adica in privinta comportamentului fiscal am cam luat-o pe aratura cum se spune popular, am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate si sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate precize: ca asa nu merge bine”, a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele a precizat ca a avut discutii pe aceste teme cu premierul Mihai Tudose.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

Intrebat daca, in urma acestor discutii, este optimist ca se va tine cont de avertismentul lui, Klaus Iohannis a precizat: ”In urma acestor discutii, fiecare a ramas cu parerea lui”.

CNSLR - Fratia a anuntat, joi, inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scaderea tuturor salariilor si pierderea unor locuri de munca, potivit sindicalistilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.