Daca sa previi e mai usor decat sa tratezi, si sa mentii e mai usor decat sa o iei de la zero. Orice angajator care s-a confruntat cu fluctuatiile de personal e de acord cu acest lucru.

In special in sectoarele in care cererea este mare, asa cum este cazul IT-ului sau al industriilor, atragerea personalului si pastrarea lui pe termen lung sunt dificile.

Cauzele sunt complexe, insa un lucru este cert: angajatul de astazi pare a cauta ceva mai mult decat „pachetul salarial motivant” si „mediul dinamic” promis de anunturile de angajare.

Conform unui studiu realizat de Glassdoor, 57% dintre persoanele chestionate au declarat ca extrabeneficiile care se adauga pachetului salarial sunt cele care inclina balanta.

Asadar, care sunt politicile de resurse umane care cultiva un mediu de lucru sanatos, in care angajatii sunt stimulati sa performeze si sa ramana:

1. Grija pentru sanatate

Un angajat sanatos e un angajat productiv si prezent, care nu lipseste pe motive de boala. Asigurarea de sanatate privata e unul din cele mai populare si mai apreciate beneficii extrasalariale pe care le cauta angajatii.

Angajatorul demonstreaza ca ii pasa de angajat, iar acesta din urma va avea mai putine griji, stiind ca are totul sub control in cazul in care apar problemele de sanatate.

Pe langa polita medicala, un abonament la un centru sportiv sau spa ori gratuitatile pentru realizarea ochelarilor, de exemplu, daca angajatul petrece mult timp in fata monitorului, sunt alte initiative care transmit un mesaj pozitiv.

2. Accent pe wellbeing-ul angajatului

Competitivitatea, ritmul alert al vietii, presiunea de a depasi asteptarile si de a face performanta insumeaza un stres constant pentru angajati. Pentru a contracara efectele, pe langa instalarea unor zone de relaxare, unde angajatii pot lua o pauza sau pot face putina miscare, angajatorii se pot gandi chiar la programe de dezvoltare personala desfasurate la locul de munca.

Un atelier de parenting, de exemplu, ii poate ajuta pe angajatii care simt presiunea de a performa si la munca si in viata de familie sa afle cum anume pot gasi echilibrul intre cele doua si cum pot creste copii fericiti. Angajatul simte astfel ca organizatiei ii pasa de provocarile sale reale (in cazul acesta, aceea de a fi parinte) si motivatia sa, deci atasamentul fata de firma creste simtitor.

3. Programul corect si flexibil

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

„Rezistenta la stres si program prelungit” – asa suna una din cerintele multor anunturi de angajare si acesta este primul semnal care ii transmite unui potential candidat ca va munci peste program si nu va avea timp pentru el.

Tot mai multe persoane constientizeaza ca timpul petrecut alaturi de familie si prieteni sau dedicat pasiunilor este esential si cauta locuri de munca care sa le permita „sa traiasca”.

Beneficii apreciate:
- oportunitatea de a avea un program flexibil, prin stabilirea unei norme de lucru si posibilitatea ca angajatul sa-si structureze programul sau sa isi modifice orele de venire si de plecare;
- posibilitatea de a lucra periodic de acasa;
- vinerea, zi scurta de 6 ore;
- zile de concediu in plus in perioada sarbatorilor de iarna.

4. Interviuri deschise, periodice

De obicei, atunci cand un angajat isi anunta plecarea, companiile organizeaza interviuri de exit in care departamentul de resurse umane incearca sa afle scopul plecarii, ce i-a lipsit pentru a ramane si ce anume ar imbunatati.

Citeste si:
Orban, la Iasi: "Moldova a fost nedreptatita in ultimii 20-25 de ani"
Orban, la Iasi: "Moldova a...

O unealta mult mai buna de a intelege nevoile reale ale angajatilor este organizarea de interviuri periodice atunci cand totul merge bine, si nu atunci cand situatiile de criza au aparut deja.

O greseala fatala pe care un om de HR o poate face este sa presupuna ca angajatii sunt fericiti si conectati cu locul de munca, fara dovezi concrete.

Trebuie construite oportunitati de acordare onesta a feedbackului.

Cum e relatia cu superiorii si colegii? Esti multumit de salariul pe care il primesti? Ce ai vrea sa schimbi la ceea ce faci? Ti-ai dori sa lucrezi in alt departament? Ce nevoi ai? Sunt intrebari pe care angajatii le asteapta si metode prin care angajatorul poate lua pulsul organizatiei si poate „repara” o relatie de lucru care scartie, inainte sa fie prea tarziu.

Din experienta ta de pana acum, crezi ca sunt si alte aspecte decisive pentru un mediu de lucru care stie sa-si motiveze angajatii?

Citeste si:
Aurescu: Ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră
Aurescu: Ceea ce se întâmplă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.