Cererea tot mai mare de spatii office si dezvoltarea de noi cladiri de birouri fac din clasificarea acestora un aspect foarte important de luat in calcul de companii atunci cand aleg sa inchirieze, potrivit datelor Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX  Romania.

“Pe piata imobiliara din Romania ne confruntam cu o lipsa a reglementarilor, acest lucru determinand dezvoltatorii de cladiri de birouri sa se ghideze dupa standardele internationale recomandatede BOMA (Building Owners and Managers Association) – Asociatia Internationala a Proprietarilor si Administratorilor de Cladiri pentru a clasifica in mod corect cladirea. Aceste clase reprezinta un sistem subiectiv de catalogare, ce exprima potentialul competitiv al fiecarei cladiri de a atrage clienti de categorii similare”, a explicat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

Potrivit unui comunicat remis 9am, conform specialistilor de la BOMA, cladirile de birouri se impart in trei clase: A, B si C, dar pot fi catalogate si drept cladiri verzi, unele dintre cele mai cautate in ultimii ani.

“Am observat, in ultima perioada, ca in randul companiilor exista o tendinta de cautare a spatiilor pentru birouri in cladiri dedicate, tot mai multi antreprenori alegand sa isi mute activitatea din apartamente de bloc, vile etc. Desi costurile sunt mai mari, schimbarea se datoreaza, in mare parte, facilitatilor oferite de aceste cladiri, indiferent de clasa din care fac parte”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Cui se adreseaza o cladire de clasa A si cum se diferentiaza

“O cladire de clasa A se diferentiaza in principal prin locatie, care trebuie sa fie una de exceptie, intr-o zona centrala sau ultracentrala, cu vizibilitate si acces facil. Doua dintre conditiile principale ce fac o cladire sa fie de clasa A sunt cele legate de suprafata - astfel, cea totala ar trebui sa depaseasca 10.000 mp, iar cea pe nivel sa fie de cel putin 1.000 mp”, a mai spus Alina Berghian.
Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Aceasta a subliniat, de asemenea, ca suprafata utila trebuie sa reprezinte cel mult 80 – 85% din cea construita. Arhitectura, plafoanele suspendate, lifturile sau sistemul de climatizare si ventilatie, sunt alte aspecte care contribuie la incadrarea unei cladiri in clasa A.
Imobilele de birouri incadrate in aceasta clasa se adreseaza in special companiilor care doresc sa isi creeze un renume pe piata si pentru care imaginea dobandita sau dorita ii obliga sa se alinieze la standardele internationale.

Clasa B – adresabilitate vasta

“Cladirile de birouri de clasa B au o locatie semicentrala sau periferica, o suprafata construita de 1.000-3.000 mp cu 400-500 mp pe nivel, sisteme de telecomunicatii bune, finisaje de o calitate medie, sistem de climatizare si locuri de parcare incluse”, a mai afirmat Alina Berghian.
Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

Imobilele clasa B se adreseaza unei game variate de companii. Unele sunt cele internationale care utilizeaza spatiile pentru activitati conexe, care nu necesita relatie face-to-face cu clientii, companii pentru care locatia este mai putin importanta. La acestea se adauga companii mari, care inchiriaza cladirea pentru sediu propriu si companii mici si mijlocii, care inchiriaza de obicei suprafete incepand de la 200 mp, pe un termen de minim 2 ani.

Clasa C – cel mai mare grad de ocupare

“Comparativ cu cladirile de clasa A si B, cladirile din clasa C sunt de doua tipuri: cladiri noi situate in zone semicentrale si foste cladiri ale unor intreprinderi de stat, situate in cartiere sau la periferii. Pentru a putea fi aduse la standarde corespunzatoare, acestea din urma necesita reamenajari si crearea unei infrastructuri de comunicatii, investitii mai mici in finisaje, insa obligatoriu parcari generoase”, a explicat Alina Berghian.
Citeste si:
Cum arată birourile viitorului - 3 lucruri care le definesc
Cum arată birourile...

Cladirile de clasa C, avand avantajul chiriilor mai scazute, precum si multitudinea locurilor de parcare, reprezinta o alegere a companiilor mici si mijlocii, care au nevoie de spatii in care sa isi desfasoare activitatile administrative. Aceste cladiri au un grad destul de mare de ocupare, indiferent ca sunt noi sau mai vechi de 15 ani.

Cladirile verzi, ideale pentru companiile mari

O alta categorie de birouri, tot mai cautata in ultimii ani, este cea a cladirilor verzi. De cele mai multe ori, acestea se incadreaza in clasa A, fiind sustenabile din punct de vedere ecologic si respectand anumite standarde ȋn timpul proiectarii, al construirii si al exploatarii ulterioare.

“Certificarile pentru cladirile verzi sunt date de institutii independente, locale sau internationale. Certificarile internationale de acest gen sunt: BREEAM (BRE Environmental Assessment Method), LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), DGNB (Deutsche Gesellschaftfür Nachhaltiges Bauen) si HQE (Haute Qualité Environnementale), insa cele mai des intalnite pe piata din Romania sunt primele doua”, a incheiat Alina Berghian.

Citeste si:
Andia, victima bullying-ului în trecut: „Prin clasa a 9-a, în...
Andia, victima bullying-ului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.