Proprietarii businessurilor de mici dimensiuni sunt nevoiti sa se implice direct in toate procesele administrative si logistice. Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina cont acestia este sa creeze un plan pentru situatiile de criza care pot afecta buna functionare a afacerii lor - de la o banala cadere de electricitate, pana la pierderea sau furtul datelor firmei.

Desi atunci cand vorbim despre situatiile de criza prin care trece o companie, ne gandim in primul rand la incidente care pot afecta reputatia sau stabilitatea financiara a organizatiei, in cazul afacerilor mici - magazine, baruri si cafenele, servicii spa, florarii online, operatori turistici de cartier, hoteluri cu numar redus de camere - o criza poate fi declansata si de situatii neprevazute mult mai marunte, in aparenta, dar care afecteaza rapid functionarea normala si relatia cu clientii.

Care sunt evenimentele neprevazute cu care se pot intalni administratorii unor astfel de afaceri si cum poate fi rezolvata rapid criza?


Caderile de curent electric

Unele dintre cele mai banale situatii, oscilatiile sau intreruperile de curent pot cauza probleme serioase, daca nu se gasesc rapid solutii. O furtuna puternica poate declansa un mic dezastru, daca afacerea ta este un magazin care vinde carne proaspata sau inghetata, sau un restaurant ale carui vanzari pe timp de vara depind de numarul clientilor prezenti pe terasa, care comanda bauturi reci. O pana de curent care se prelungeste din diverse motive poate afecta insa si alte afaceri.

Solutia trebuie gasita inainte de aparitia crizei. Proprietarii afacerii trebuie sa fie prevazatori si sa ia in calcul astfel de situatii, care pot fi evitate cu un astfel de generator de curent, care porneste in cateva minute si care poate fi achizitionat online. Generatoarele sunt de doua tipuri - fixe (functioneaza cu baterie) si portabile (functioneaza cu combustibil) - avantajul celor mobile, pe baza de benzina, fiind ca sunt usor de transportat si depozitat in orice spatiu, avand in acelasi timp o putere suficient de mare incat sa permita alimentarea diverselor echipamente electrice si electronice.

Pierderea datelor firmei

O alta problema cu care s-au confruntat diversi proprietari de afaceri, pierderea datelor firmei reprezinta o criza cu implicatii destul de mari. De-a lungul timpului s-au inregistrat diverse incidente de acest tip: companii medicale care au pierdut registrele cu istoricul pacientilor in urma unui incendiu, site-uri de firma slab protejate care au disparut peste noapte, servere distruse din neatentie, pierderea datelor din registrul electronic de evidenta a salariatilor. In cazul businessurilor mici, o astfel de criza poate duce la inchiderea afacerii cu totul.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Solutia o reprezinta recuperarea datelor, cu ajutorul unor firme care ofera servicii specializate de acest tip, de pe orice mediu de stocare defect. Exista insa si situatii mult mai complicate, in care nici astfel de firme, nici angajatii din departamentul IT, daca el exista, nu mai pot salva situatia. Singura varianta ramane, din nou, preventia, prin realizarea unui backup al tuturor datelor importante, pe harduri externe.

Probleme legate de transport

Unele businessuri depind de serviciile de transport proprii sau externalizate, cum este cazul florariilor online, al serviciilor de catering sau chiar al firmelor de curierat. Cu toata buna organizare, transporturile sunt un domeniu in care crizele sunt frecvent prezente, din motive greu de controlat sau prezis - incidente in trafic, fenomene climaterice extreme, defectiuni tehnice.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Ceea ce pot face insa proprietarii afacerilor care detin o mica flota proprie este sa instaleze pe autovehiculele care transporta marfa sisteme GPS de optimizare si monitorizare a rutelor, cu ajutorul carora orice incident poate fi reperat in timp real. In plus, unele sisteme de management al transportului calculeaza profitabilitatea traseului ales, contabilizeaza si aloca automat comenzile si permit comunicarea cu soferul prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone.

Cum ai rezolvat ultima situatie de criza cu care s-a confruntat afacerea ta, din punct de vedere administrativ si logistic?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.