Business 1 Iunie 2017 14:33
Companiile din intreaga lume inca sunt in cautare de solutii pentru a atrage si mai ales pentru a mentine femei in roluri de leadership. Mai ales daca luam in considerare ca un mediu de lucru divers are avantaje clare - performante financiare si operationale imbunatatite, cresterea puterii de inovatie sau o reputatie mai buna pentru compania in cauza.

Insa nu este usor sa gandesti stategii prin care sa-ti ajuti angajatele sa acceada spre pozitii de lider. De exemplu, atunci cand Apple si Facebook au anuntat ca au introdus printre beneficiile oferite la locul de munca si un program de conservare a ovulelor, lumea businessului a reactionat acuzand companiile de strategii proaste de PR. Alte voci au spus ca aceste tipuri de beneficii incurajeaza femeile sa renunte la ideea de a-si intemeia o familie.

Lasand controversele de peste Ocean la o parte, exista totusi strategii cu adevarat eficiente si inovative pentru a atrage, a pastra si a cultiva angajati de sex feminin in roluri de conducere.

1. Un sistem unic de suport familial

Compania farmaceutica Eli Lilly ofera gratuit angajatelor accesul la programe de after school. Astfel, le ofera femeilor sansa sa isi pastreze pozitiile de conducere, fara sa isi faca griji mereu ca trebuie sa isi lase copiii singuri acasa. In acest fel, angajatele nu vor mai fi nevoite sa aleaga intre familie si cariera. Si in Romania au inceput sa apara diferite programe pentru sprijinirea mamelor care lucreaza. Acest atelier de parenting, de exemplu, le poate oferi angajatelor perspective noi despre cum pot imbina cariera cu viata de familie. Mai ales ca traim intr-o lume in care vrem sa ne autodepasim, chiar si in „cariera“ de parinte.

2. Mentorat

Compania IBM, prezenta si pe piata din Romania, grupeaza lideri de top - de obicei barbati - cu angajate care prezinta potential pentru o cariera in management. Cei doi se intalnesc regulat si invata unul de la celalalt. Este un program de mentorat reciproc, care le ofera vizibilitate angajatelor de top. In acest fel, acestea au posibilitatea sa se faca mai usor remarcate. Este o metoda informala de lucru, insa, intr-o companie multinationala precum IBM, poate fi singura prin care managerii de top sa ofere sprijin angajatelor. Chiar daca sunt impinsi de la spate sa faca acest lucru.

3. Incurajarea unui stil de viata sanatos

Compania petroliera Chevron are sali de fitness si ingrijire corporala in sediile din intreaga lume. Astfel, angajatii organizatiei pot face sport in timpul zilei, se pot bucura de un masaj sau de un tratament cosmetic, fara sa paraseasca locul de munca. Acest lucru le ajuta pe angajate sa-si gaseasca echilibrul si sa mentina mai usor un stil de viata sanatos.

4. Un program flexibil de munca

Compania Roche a dezvoltat un program unic de munca, bazat pe flexibilitate. Astfel, angajatii au dreptul la 12 zile de lucru remote pe semestru. Asta inseamna 48 pe parcursul unui an. Cu alte cuvinte, daca un anagajat are nevoie sa stea cu copilul bolnav sau sa se concentreze mai bine pe un proiect anume, conducerea companiei are incredere ca acesta isi va face treaba chiar si de acasa.

Realitatea este ca, in multe companii, femeile nu sunt inca apreciate la adevarata lor valoare. Managerii de top si actionarii trebuie insa sa inceapa sa constientizeze abilitatile unice pe care le au angajatele, sa le incurajeze si sa le sprijine, prin programe inovative de beneficii. In plus, managerii trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca femeile nu isi pot pune la nesfarsit pauza in viata personala pentru cariera. Numai prin concesii pot fi pastrate cele mai bune angajate.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.