Programul pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, care a demarat acum noua ani, este un esec. Specialistii sustin ca a fost gandit prost, pentru ca nu a urmarit sa ajute cu adevarat persoanele defavorizate, ci a avut un scop electoral.

Cele 500 de milioane de euro pe care ni le-a dat Uniunea Europeana pentru combaterea saraciei au ajuns in conturile unor politicieni si ale unor firme prietene. Fie sub forma de contracte, fie sub forma de mita. Desi a cheltuit jumatate de miliard de euro pentru combaterea saraciei, aceasta a crescut in ultimii noua ani cu doua procente. Cei care au facut lumina asupra modului in care au fost cheltuiti acesti bani sunt procurorii DNA. Dupa mai multe scandaluri de curuptie la nivel inalt, Guvernul vrea sa modifice politica cu privire la combaterea saraciei.

Romania este pe locul doi in Uniunea Europeana ca nivel de saracie. Mai saraci decat noi sunt doar bulgarii. Ultimul raport al Institutului National de Statistica - INS - spune ca unul din patru romani e afectat direct de saracie.

Mihnea Preotesi, sociolog: „Daca e sa calculam la o familie cu doi copii, doi adulti si doi copii, ar insemna in jur de 1.800 de lei, pentru o familie de patru persoane. Inseamna ca un sfert din populatie traieste cu mai putin de atat.”

Familiile sarace din Romania sunt cele in care fiecare membru e nevoit sa traiasca cu mai putin de 15 lei pe zi, bani pentru mancare, haine si plata facturilor.

8 milioane de romani traiesc de la leafa la leafa

Institutul National de Statisitca afirma ca alte 8 milioane de romani au risc de saracie sau excluziune sociala. Acestea sunt persoanele care traiesc chibzuit, de la o leafa la alta, fac fata cu greu platilor facturilor, nu-si permit haine noi si nu rezista la cheltuieli neprevazute, ca o imbolnavire sau o inmormantare.

Mihnea Preotesi, sociolog: „De la doi copii incolo, deja rata saraciei creste exponential. Riscul de saracie pentru familiile cu trei copii si peste este de 69%.”

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat Ministerul Muncii: „Pericolul este acolo. Foarte multi copii care abandoneaza scoala mult prea devreme. Legatura intre educatie si angajare este foarte limitata si asta e o problema ingrozitoare. Sunt 170.000 de copii pe care nu-i regasim. Deci, 170.000 de copii care ar trebui sa-i gasim la scoala si nu sunt la scoala.”

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Pe fondul saraciei din Romania, in 2008, Uniunea Europeana a decis acordarea de ajutoare pentru a atinge nivelul de trai al celorlalte tari membre.

In ultimii noua ani, Guvernul Romaniei a primit peste jumatate de miliard de euro, fonduri nerambursabile, bani destinati exclusiv ajutorarii romanilor saraci.

In primii sapte ani, programul s-a desfasurat prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. APIA a cumparat, prin licitatie publica, alimente care au fost distribuite primariilor.

Cu banii din prima transa, de 24 de milioane de euro, au fost cumparate faina si zahar pentru un milion si jumatate de romani. Categoriile defavorizate au fost stabilite de catre specialistii Ministerului Muncii.

Saraci doar in campanie?

Dragos Cristian Dinu, fost ministru al Fondurilor Europene: „Un program care, in opinia noastra, nu a fost gandit in cel mai coerent mod posibil.”
Citeste si:
Cătălin Botezatu, trădat de cei mai buni prieteni: „Am colaborat cu...
Cătălin Botezatu, trădat de...

Fostul ministru Dragos Cristian Dinu sustine ca guvernele din perioada 2008 - 2015 nu au gandit acest program cu scopul tintit de a ajuta categoriile defavorizate.

Dragos Cristian Dinu: „Decat sa incercam sa stabilim exact ce interventii vrem sa finantam ca sa cream un impact si sa facem o diferenta, am preferat sa dam asa la mai toata lumea, fara a crea o valoare adaugata pentru cei care au cea mai mare nevoie de program.”

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat in Ministerul Muncii: „PEAD-ul din pacate a fost folosit, in marea lui majoritate, pentru mita politica. In momentul in care veneau alegerile, brusc cresteau cererile catre PEAD, ca sa dam la saraci faina, ulei.”

Dupa primii noua ani de la implementare, oamenii implicati in aplicarea programului ajung la concluzia ca a fost un esec cu puternic caracter electoral. In multe situatii, alimentele au fost distribuite in campaniile electorale.

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

Reporter: E normal sa distribui alimentele in campania electorala?

Adrian Pintea, director general APIA: „Daca unii au procedat in asa fel (...) normal ca nu era un lucru bun sau benefic si nu cred ca era in beneficiul consumatorului final.”

60 de lei de sarac

Guvernele din perioada 2008 - 2015 au decis sa mareasca numarul beneficiarilor. Numarul beneficiarilor s-a dublat chiar dupa primul an de la demararea programului. lmplicit, banii cheltuiti pe alimente. Timp de sase ani, Uniunea Europeana a dat Romaniei un sfert de miliard de euro, pentru ca Guvernul sa cumpere alimente pentru aproape 15 milioane de persoane.

Numarul romanilor beneficiari de alimente

2008 - 1.502.850 persoane

2009 - 2.877.756 persoane

2010 - 2.841.075 persoane

2011 - 2.385.433 persoane

2012 - 2.541.882 persoane

2013 - 2.513.160 persoane

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

Banii dati de UE romanilor saraci, 2008 - 2013

2008 - 24.258.046 euro

2009 - 28.202.682 euro

2010 - 29.951.704 euro

2011 - 49.578.143 euro

2012 - 60.689.367 euro

2013 - 55.880.716 euro

In 2014, an cu alegeri prezidentiale, guvernul condus de Victor Ponta, candidat din partea PSD la cea mai inalta functie in stat, a decis modificarea legislatiei privind ajutorarea persoanelor defavorizate. Prin hotararea de guvern nr.799 din 19 septembrie 2014, gestionarea programului a fost trecuta la Ministerul Fondurilor Europene, iar plaja beneficiarilor a fost marita cu 50%. La fel si banii alocati.

Dragos Cristian Dinu, fost ministru al Fondurilor Europene: „In 2014, modalitatea prin care noi am definit persoanele beneficiare de POAD a fost destul de laxa. Aproximativ 60 de milioane de euro anual, catre persoane defavorizate, cu o plaja a beneficiarilor foarte mare, avem intre 3,5 si 4 milioane de beneficiari de POAD, si daca facem o imparteala rapida, asistenta efectiva, impactul pe care noi il producem la nivelul fiecarui beneficiar e undeva de 60 de lei.”

De ce nu vin nevoiasii sa ia mancarea?

Guvernul a decis, concomitent, si marirea cosului de alimente pentru saraci. In primii ani, persoanele defavorizate au primit doar zahar si faina, iar din 2012 si malai, paste, lapte praf, biscuiti, orez, fasole uscata, conserve de mazare, bulion, carne si chiar miere. In ultimii doi ani, nu toti beneficiarii s-au mai dus sa-si ia pachetele cu mancare.

Dragos Cristian Dinu, fost ministru al Fondurilor Europene: „Situatia nu este cea mai buna. Repet, in momentul de fata avem primarii care mai au pe stoc foarte multe pachete.”

In Slatina, anul trecut, o treime din pachetele au ramas depozitate mai multe luni intr-o scoala din oras.

Citeste continuarea pe Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.