Vast Resources, compania miniera listata la bursa din Londra, anunta ca ultimele procese de forare de la iazurile minei din Baita Plai, realizate pe o suprafata de 630 de metri, au confirmat prezenta unor cantitati mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decat cele estimate anterior.

Astfel, in comparatie cu primele estimari, noile cifre indica:

  • O crestere cu 12% a cantitatii de cupru/tona de minereu procesat
  • O crestere cu 14% a cantitatii de zinc/tona de minereu procesat
  • O crestere cu 84% a cantitatii de plumb/tona de minereu procesat
  • O crestere cu 24% a cantitatii de argint, ajungandu-se la o cantitate de 9.15 g/tona de minereu procesat
Este pentru prima oara in ultimii 40 ani cand aceste iazuri sunt ecologizate, un proiect necesar de protejare a mediului inconjurator. Procesul de testare va continua si in urmatoarele luni, intrucat acesta va ajuta compania sa stabilieasca modalitatile optime de prelucrare a minereului.

„Ecologizarea iazurilor de decantare din Faneata este un proiect foarte important pentru noi, deoarece am gasit o modalitate potrivita prin care putem transforma procesul de protejare a mediului intr-o activitate profitabila. Pana acum, rezultatele sunt imbucuratoare si vom continua sa lucram la prospectarea zonei, pentru a ne asigura ca studiul de fezabilitate planificat pentru partea a doua a anului va fi unul complet si corect”, a declarat Andrew Prelea, Presedinte si Director Executiv al Vast Resources Romania.

Potrivit unui comunicat remis 9am, activitatea de la iazurile de decantare din Faneata se desfasoara in paralel cu procesul de redobandire a dreptului de incepere a lucrarilor la mina din Baita Plai, dar si cu extinderea activitatii desfasurate in restul tarii. La inceputul anului, Vast Resources a obtinut doua noi licente de prospectare in judetul Bistrita Nasaud (in zonele Piciorul Zimbrului si Magura Neagra, situate in apropierea orasului Zagra).

Explorarea celor doua zone au scopul de a analiza posibilitatea transformarii acestor depozite in surse reale de minereu pentru un potential complex metalurgic pe care compania isi propune sa il construiasca la Manaila ori Carlibaba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.