40% din cei 42.000 de angajatori chestionati au recunoscut ca intampina dificultati in recrutarea de personal calificat. Potrivit studiului emis de ManpowerGroup, la nivel global, in 2016, s-a inregistrat cea mai mare criza de talente din 2007 pana acum si o crestere cu doua procente fata de 2015. Romania se regaseste pe locul trei in topul tarilor care se confrunta cu aceasta problema.

Aflati in imposibilitatea de a gasi candidati compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii incearca sa compenseze prin traininguri si programe de dezvoltare adresate propriilor angajati, menite sa aduca un update constant competentelor necesare. Astfel, numarul companiilor care acorda importanta si urmaresc sa investeasca in personalul existent a crescut semnificativ, intr-un singur an numarul acestora dublandu-se. Insa activitățile ce ar putea face posibila o schimbare cu adevarat relevanta si ar putea modifica tendinta ascendenta actuala a crizei in sectorul resurselor umane sunt programele de practica și internship-uri pe care tot mai multe universitati le pun la dispozitia tinerilor, chiar daca durata acestora este de multe ori insuficienta, pentru a oferi o experienta relevanta.

Potrivit unui comunicat remis 9am, nevoile in materie de abilitati ale angajatilor se schimba rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare. In aceasta situatie, angajatorii cauta tot mai des solutii in propriile companii si mai mult de jumatate aleg sa isi trainuiasca personalul. Este o crestere considerabila, in comparatie cu rezultatele studiului din 2015, cand doar 20% prioritizau trainingul si dezvoltarea personala pentru ocuparea posturilor. In topul tarilor cu personal subcalificat, Romania este situata pe locul 3, cu un procent de 72%, dupa Japonia, 86% si Taiwan, 73%. In tarile din Europa insa, criza de personal calificat atinge cel mai inalt nivel din 2006 pana in prezent, crescand de la 32%, cat era in 2015, la 36%, cu un deficit de talente in anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer si reprezentant vanzari.

Practica si programele de internship, raspunsul pentru nevoia de calificare in campul muncii

In acest context, programele de internship devin tot mai importante si, daca inainte erau o optiune, acum ele pot reprezenta cea mai eficienta metoda de a impiedica o criza pe piata muncii. Este tot mai evidenta nevoia de calificare timpurie, practica jucand un rol foarte important in formarea tinerilor in viitori angajati profesionisti.

„Devine clar pentru toti cei implicati, in mod direct sau indirect, sistem de invatamant, angajatori, studenti și chiar parinti, ca trebuie sa existe o colaborare, o sustinere reciproca in punerea bazelor unui sistem curent și sanatos, apt sa le ofere tuturor celor implicati satisfactiile pe care si le doresc/asteapta. Iar acest proces este bine sa inceapa cat mai devreme. Este important ca noi, ca institutii de invatamant, sa le oferim tinerilor mediul propice in cadrul caruia ei sa obtina fundamentele necesare pe care incep apoi sa construiasca si sa se dezvolte. Iar programele de practica si cele de internship joaca un rol foarte important in aceasta etapa. Le ofera studentilor prilejul pentru a vedea si a experimenta obligatiile ce le revin in cazul unor posibile viitoare joburi, dar nu numai. Ii ajuta sa ia contact cu un mediu de lucru profesionist, ii ajuta sa se formeze, sa adauge o experienta, fapt care nu poate decat sa le aduca avantaje. Tinerilor le trebuie o sursa continua de cunoastere, care sa le hraneasca si sa le intretina interesul. Asta nu poate decat sa aduca un plus atat lor, cat si companiilor in care ei vor lucra”,
a declarat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano – Americane.

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionati, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tamplari, in timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vanzari, inginer, tehnician, contabil. In Europa, sectoarele de activitate care au inregistrat cea mai mare scadere vizeaza posturile de inginer si reprezentant vanzari.
Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

Universitatea Romano-Americana urmareste sa le ofere studentilor o paleta larga de optiuni cand vine vorba de domeniile in care acestia pot face practica sau pot obtine internship-uri si se bucura de o colaborare indelungata cu zeci de companii mijlocii si mari din arii variate de activitate. Desi, conform studiului Manpower, industria IT inregistreaza, dintre toate sectoarele analizate, cea mai mare crestere a deficitului, ofertele si interesele tinerilor pentru acest domeniu sunt in continua dezvoltare. Astfel, universitatea pune la dispozitia studentilor numai in ultimele 3 luni cateva zeci de posturi disponibile in domeniu IT, dar si in sectoare precum comert (vanzari), financiar-bancar, turism sau drept, majoritatea fiind oferite de companii transnationale, dar si cateva apartinand unor companii de mici sau mijlocii sau institutii publice.

Si prin intermediul programului Erasmus+ Placements, studentii au posibilitatea sa beneficieze de programe de internship in cadrul unei companii din Uniunea Europeana, pentru o perioada de minim trei luni, in tari precum Marea Britanie, Portugalia, Malta, Grecia etc.

Un rol foarte important in formarea profesionala il joaca si activitatile extracurriculare

In acest context, Universitatea Romano-Americana a organizat recent o noua editie a targului destinat intreprinderilor simulate. Studentii au putut lua astfel parte, la eveniment, in calitate de cumparatori si au putut participa la o negociere demonstrativa. La eveniment, au fost prezente zece intreprinderi care au simulat activitati economice, iar negocierea demonstrativa a avut loc intre patru companii, dintre care doua in calitate de ofertanti, una in calitate de cumparator si una de curierat.
Citeste si:
Esti HR și vrei să recrutezi mai ușor talente? Află gratuit care...
Esti HR și vrei să recrutezi...

In plus, Universitatea Romano-Americana organizeaza anual Targul de joburi si internshipuri RAU JOB FAIR, punand la dispozitia studentilor un mediu de interactiune concret cu potentiali angajatori. Ajuns la a patra editie, evenimentul care va fi organizat in luna aprilie, cuprinde pe langa activitatile clasice de recrutare si selectie, desfasurarea unor workshop-uri tematice sustinute de catre companiile expozante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.