Angajatorii din Romania se confrunta cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastra, potrivit Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente. 72% dintre angajatorii chestionati pentru editia 2016/2017 a studiului declara ca intampina dificultati la ocuparea posturilor vacante, fata de 61% in 2015.

La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat ca intampina dificultati, cea mai ridicata pondere din 2007 pana in prezent. Tarile cu cele mai raspandite dificultati sunt Japonia (86%) si Taiwan (73%), urmate de Romania (72%). In topul angajatorilor care intampina dificultati se regasesc alte patru tari din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) si Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa ponderea angajatorilor care intampina dificultati este de 36%, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de 2015, insa sub media globala.

"Deficitul de talente raportat de angajatorii romani a ajuns la o extindere fara precedent in istoria studiului din Romania, ponderea celor care intampina dificultati fiind dubla fata de media europeana. In contextul unor intentii de angajare favorabile, care in 2016 / 2017 si-au atins si depasit deja nivelul istoric de optimism, competitia pentru competentele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce in ce mai acerba,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa in cadrul ManpowerGroup.

Care sunt posturile cele mai dificil de ocupat

La fel ca in ultimele trei editii ale studiului (2012 -2015), posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriasi calificati, urmate de muncitori, ingineri si operatori productie/ operatori CNC. In topul posturilor dificil de ocupat se regasesc si soferii (locul 5), personalul pentru hoteluri si restaurante (locul 6) si personalul de vanzari (deopotriva reprezentanti, locul 8 si manageri, locul 10), dar si personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atat programatori si dezvoltatori, cat si administratori si manageri, este pe locul 7 in topul dificultatilor, in scadere fata de locul 5 ocupat in editia anterioara a studiului.

Potrivit unui comunicat remis 9am, angajatorii considera ca principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezinta dificultati este lipsa candidatilor disponibili, altfel spus numarul redus de candidati, identificat drept cauza a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun ca este vorba de lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), iar 18% mentioneaza lipsa de experienta practica. In editia anterioara (2015), principala cauza identificata de angajatori era lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), mentionate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidati fiind pe locul 2, mentionat de 37%.

Angajatorii romani iau masuri pentru a contracara deficitul de talente

O buna parte isi extind oferta, 52% oferind beneficii si avantaje suplimentare candidatilor, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumatate investesc in formarea si dezvoltarea personalului existent (51%), aproximativ aceeasi pondere ca media globala (53%) care a evoluat de la 1 din 5 angajatori in 2015, la 1 din 2 in actuala editie a studiului.
Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

A 11 editie a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente s-a realizat in trim. III/ 2016 si pe un esantion de 42 341 de angajatori din 43 de tari si teritorii, a vizat anii 2016 si 2017. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.