In primul trimestru din 2017, ritmul de angajare din Industria prelucratoare se mentine alert; se preconizeaza cresteri considerabile ale numarului de angajati si in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, se arata in cadrul studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

In trim. I/2017 se prognozeaza cea mai puternica piata a fortei de munca din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor romani, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +15% pentru perioada ianuarie – martie 2017. 19% dintre cei 625 de angajatori din Romania intervievati pentru editia referitoare la trim. I/2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca prevad cresteri ale numarului total de angajati, 13% prevad reduceri, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare. Intentiile de angajare se consolideaza atat comparativ cu trimestrul IV, cat si comparativ cu trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.

"Angajatorii au continuat sa fie optimisti vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportand Previziuni Nete de Angajare din doua cifre in ultimele sase trimestre, ceea ce denota o piata a muncii alerta, de un dinamism sustinut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului in Romania, ceea ce inseamna mai multe oportunitati pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, dar indica, deopotriva, o intensificare a competitiei pentru angajati, pe o piata care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil sa vedem o multiplicare a initiativelor de formare a competentelor personalului existent si o mobilitate interna sporita a potentialilor angajati, pe masura ce angajatorii incearca sa gaseasca un echilibru intre planurile lor ambitioase privind forta de munca si disponibilitatea scazuta a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa in cadrul ManpowerGroup.

Se asteapta ca numarul total de angajati sa creasca in opt dintre cele 10 sectoare de activitate

Potrivit unui somunicat remis 9am, este de asteptat ca in intervalul ianuarie - martie 2017 numarul total de angajati sa creasca in opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate si in sapte din cele opt regiuni ale tarii. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare formuleaza si de aceasta data cea mai puternica prognoza din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Neta de Angajare de +33% consolidandu-se cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 si cu 13 puncte procentuale comparativ cu trim. I/2016, cea mai semnificativa imbunatatire de la an la an raportata in aceasta editie a studiului.

Pe de alta parte, intentiile de angajare in sectorul Industrie extractiva slabesc considerabil, atat comparativ cu anul anterior, cat si comparativ cu trim. IV/2016, angajatorii raportand un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Neta de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slaba raportata din trim. II/2012 pana in prezent. Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze raporteaza o Previziune Neta de Angajare negativa, valoarea de -2% fiind totusi mai puternica fata de cea raportata pentru trim. IV/2016 cu 10 puncte procentuale, iar fata de cea raportata in trim. I/2016 cu 2 puncte procentuale. Oportunitatile de angajare vor fi insa favorabile in celelalte sectoare, indeosebi in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +26%, cea mai puternica prognoza din al treilea trimestru al anului 2008 pana in prezent.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la un climat favorabil angajarilor in sapte din cele opt regiuni ale tarii, in special in regiunea Vest

Previziunea Neta de Angajare de +22% raportata de angajatorii din regiune este cea mai puternica din ultimii aproape doi ani, imbunatatindu-se considerabil atat fata de trim. IV/2016, cat si fata de trim. I/2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continua sa fie optimisti, Previziunea Neta de Angajare de +16% ramanand stabila comparativ cu trim. IV/2016 si imbunatatindu-se in raport cu primul trimestru al lui 2016 cu 4 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Sud raporteaza la randul lor o Previziune Neta de Angajare de +16%, care se imbunatateste fata de trimestrul IV cu 10 puncte procentuale, iar fata de primul trimestru din 2016 cu 8 puncte procentuale. In regiunea Sud-Vest insa, intentiile de angajare slabesc abrupt comparativ cu trim I/2016, Previziunea Neta de Angajare fiind de -5%, cea mai putin optimista si singura negativa din tara, cu 1 punct procentual mai slaba decat in ultimul trimestru si cu 16 puncte procentuale mai slaba decat in intervalul ianuarie - martie 2016.

Perspectivele de angajare din trim. I/2017 sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizatiei

Increderea este cel mai larg raspandita printre organizatiile mari, unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la +26%, cea mai puternica din ultimii noua ani (din trim. II/2008). Increderea creste, atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de 2016, si in randul angajatorilor din organizatiile micro si al celor din organizatiile mijlocii, care raporteaza pentru trimestrul I/2017 Previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slabeste usor atat fata de trim. IV/2016 cat si fata de trim. I/2016 in cazul organizatiilor mici, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de angajare de +6%.
Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.