Business1 Decembrie 201612:20

Lectura de 6 minute

Istoricii Ioan Aurel Pop, Alin Ciupala si Dan Berindei au vorbit pentru Agentia de presa News.ro despre insemnatatea si importanta zilei de 1 Decembrie in istoria natiunii noastre, dar si despre cum este perceputa in prezent Ziua Nationala.

Ioan Aurel Pop crede ca astazi popoarele s-au inchis in sine si ca pentru viitor ar fi bine sa fie facute planuri viabile, in timp ce Alin Ciupala spune ca Ziua Nationala este acum o ocazie pentru politicieni de a tine discursuri, de a vorbi despre idealuri foarte generoase pe care cei mai multi dintre ei nu le respecta si nu le valorizeaza.

Dan Berindei este de parere ca cetatenii Romaniei sunt ca niste ”ciulini batuti de vanturi” si ca scoala ar fi cea mai potrivita sa cultive constiinta nationala.

Ioan Aurel Pop: Statul roman nu si-a gasit tocmai locul meritat

"1 Decembrie este sarbatoarea nationala, Ziua Nationala. Toate tarile au o zi nationala care se refera fie la unitate, fie la independenta, fie si la una si la alta. La noi, ziua de 1 Decembrie are o conotatie fericita pentru ca marcheaza crearea statului national unitar, adica a acelui organism care era menit sa fie si este sa fie adapostul, sa fie mijlocul de aparare, de organizare si de conservare a poporului roman. Cu alte cuvinte, popoarele care si-au organizat state de-a lungul timpului, chiar si mai tarziu, au rezistat in istorie. Cele care au trait risipite prin alte state, au vietuit, dar au ramas intr-o stare letargica si pana la urma au disparut mai usor. Statul, ca organism de conservare, de aparare si de organizare a unui popor are un rol extrem de important. Si astazi la fel este. Noi am reusit sa ni-l formam pe deplin in anul 1918, pentru ca la 1 decembrie noi nu sarbatorim doar unirea Transilvaniei cu Romania, ci unirea tuturor romanilor din preajma noastra care ramasesera in state straine si a basarabenilor, si a bucovinenilor, a ardelenilor si banetenilor. Toate s-au petrecut in 1918. Punctul final a fost unirea Transilvaniei, care era o provincie instrainata de secole si care a venit mai greu la patria-mama. Dar a venit. Romanii au trait, cumva, atunci momentul lor de glorie. Si-au dat seama ca pot trai intr-o tara in care limba lor este permisa - sa ne amintim, de pilda, ca in Ardeal nu era nicio scoala publica intretinuta de stat in limba romana, inainte de 1918. Acum, romanii stiau ca isi vor putea vorbi limba, se uteau exprima, vor putea scrie, ce putea fi mai frumos!?

Citeste si:
Producătorul de telefoane OPPO intră oficial pe piața din România
Producătorul de telefoane...

Astazi, foarte multa lume crede ca statul si-a depasit rolul, mai ales statul national, si ca sunt mai importante organismele suprastatale, organizatiile nonguvernamentale care, fireste, isi au rolul lor, dar vedeti ce lectii dureroase ne ofera si Europa si America privind rolul statului national. Sunt, dupa unii analisti, chiar lectii de egoism national. Adica apararea intereselor statelor si ale natiunilor capata o noua relevanta astazi, dupa ce vedem ca generozitatea fata de organisme si organizatii de tip Uniunea Europeana scade tot mai mult. Popoarele, cumva, prin liderii lor, se inchid in sine, considerand ca le e mai aproape camasa decat paltonul, dupa cum zic romanii. Asa ca eu cred ca statul national, daca e bine ponderat si daca cetatenii lui sunt invatati sa il iubeasca, dar sa iubeasca si alte state - pentru ca noi traim intr-o colectivitate universala si trebuie sa traim impreuna -, daca suntem invatati sa nu fim egoisti si ca iubirea de sine nu e incompatibila cu iubirea celorlalti, dimpotriva, atunci toate statele au un rol sub soare.

Eu cred ca statul roman este unul dintre acelea care nu si-a gasit tocmai locul meritat in aceasta suta de ani care nici n-a trecut toata, dar are sansa sa o faca in istorie, cu toate ca suntem acum dezamagiti, ca nu mai avem incredere in institutii, ca traim la un anumit nivel de saracie, cu toate ca scoala nu ne mai multumeste - se discuta despre analfabetism functional mai mult decat altadata - dar toate astea pot fi depasite daca ne readunam energiile si macar de Ziua Nationala ne facem proiecte de viitor viabile".

Alin Ciupala: Astazi, ziua de 1 Decembrie nu mai inseamna mare lucru

"In mod simbolic, ziua de 1 Decembrie 1918 marcheaza realizarea unui proiect pe care societatea romaneasca l-a urmarit de-a lungul secolului al XIX-lea si anume crearea Romaniei Mari, realizarea unui stat care sa cuprinda toti romanii, indiferent de provinciile istorice in care acestia locuiau. Acest proces a fost unul indelungat, a fost nevoie pentru atingerea lui de conjugarea a doua elemente - pe de o parte, dorinta de unire a romanilor, dorinta societatii romanesti de realizare a acestui proiect national, si, pe de alta, aparitia unui moment international favorabil in care sa se poate pune in practica acest proiect. La sfarsitul Primului Razboi Mondial a aparut acest moment, marcat, dupa parerea mea, de izbucnirea Revolutiei Bolsevice in Ungaria. Aceasta revolutie bolsevica, organizata si desfasurata dupa modelul Revolutiei Bolsevice din Rusia, reprezenta pentru intreaga Europa un mare pericol. In conditiile in care democratiile occidentale, dupa un razboi foarte dur, si in care in statele respective opinia publica refuza in mod categoric inceperea unui nou razboi, atunci marile puteri au incredintat Romaniei sarcina de a jugula Revolutia Bolsevica maghiara, ceea ce s-a si intamplat. Aceasta pozitionare a Romaniei, in acord cu interese politice europene ale puterilor invingatoare in Primul Razboi Mondial, a permis desavarsirea Romaniei Mari.

Citeste si:
Volkswagen Golf, cel mai înmatriculat model în Europa în luna aprilie
Volkswagen Golf, cel mai...

Ce mai inseamna acest moment astazi este, din pacate, o ocazie pentru politicieni de a tine discursuri, de a aparea la televizor, de a ne vorbi despre aceste idealuri foarte generoase pe care cei mai multi dintre politicienii romani actuali nu le respecta si nu le valorizeaza. Din pacate, trebuie sa constatam cu totii ca, astazi, ziua de 1 Decembrie nu mai inseamna mare lucru. Omul obisnuit este coplesit de grijile cotidiene, iar politicienii folosesc momentul pentru a-si face publicitate".

Dan Berindei: Trezirea individuala duce la o trezire colectiva

"A fost un moment de varf, de implinire, momentul unei culmi a evolutiei romanilor, cand toate cele trei provincii istorice s-au reunit intr-un tot. Astazi, din pacate, exista mult prea multa indiferenta, nepasare in societatea romaneasca fata de eveniment si este pacat, deoarece, totusi, atasamentul fata de o tara, de propria patrie, reprezinta fundamentul pentru aceeasi tara.

Astazi, cetatenii ei sunt ca ciulinii batuti de vanturi. Daca ei au constiinta devenirii tarii lor, in momente cruciale, cum a fost acela, atunci avem de-a face cu altceva - cu unitate nationala si de lucrul acesta avem nevoie, mai ales in ziua cea mai importanta a acestei natiuni, 1 Decembrie.

Citeste si:
Dragnea, mesaj de 1 Decembrie din inchisoare: "La multi ani,...
Dragnea, mesaj de 1 Decembrie...

Nenorocirea este ca scoala nu mai cultiva asa ceva si tinerii, copiii cresc in afara si, dupa aceea e foarte greu... Eu sper sa ajungem si in momentul in care sa se trezeasca, pentru ca trezirea individuala duce la o trezire colectiva, care va fi de folos tuturor. Vom fi altfel, atunci, intr-adevar. Vom fi mult mai multi si mai lamuriti in ceea ce avem de facut inaintea noastra".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.