Un studiu al unei companii din domeniul tichetelor de servicii preplatite a avut niste rezultate interesante in ceea ce priveste fericirea angajatilor din diverse tari. Analiza lor a fost realizata pe 14.400 de persoane si, potrivit ei, in topul cu cei mai multumiti salariati regasim tari precum India sau Chile inaintea unor state precum Marea Britanie sau Germania.

Unde traiesc cei mai fericiti angajati

Pe primul loc in top ii regasim, in mod surprinzator, pe indieni. 88% dintre persoanele chestionate s-au declarat fericite la locul de munca. Mai mult decat atat, acestia au declarat ca se simt incantati atunci cand se trezesc dimineata si se indreapta spre serviciu, ca domeniul in care lucreaza li se pare interesant si ca joburile lor li se par stimulante. Pare un rezultat neasteptat, insa daca ne gandim la cresterea economica de care s-a bucurat India in ultimii ani, rezultatul studiului incepe sa fie din ce in ce mai verosimil.

Pe pozitia a doua in top se situeaza Mexicul. Ca si in cazul indienilor, mexicanii au spus ca au ganduri pozitive atunci cand se indreapta spre serviciu. La nivel macroeconomic, acesta tara este, intr-adevar, pe o panta ascendenta, iar lucrul acesta pare sa se reflecte in totalitate si in perceptia salariatilor. 81% dintre angajatii mexicani chestionati au spus ca se simt fericiti la locul de munca.

Locul al treilea este ocupat de americani. In Statele Unite, angajatii spun ca se simt apreciati de manageri, ceea ce ii face mai productivi si mai multumiti de jobul lor. Totusi, la americani s-a inregistrat o rata mai mica a emotiilor pozitive legate de ideea de a merge la serviciu in fiecare zi. Mai departe in top regasim, in ordine, Chile, Brazilia, Germania si Marea Britanie.



Ce se intampla in Romania

Romania nu se numara printre tarile din top, insa un studiu realizat de IRES a aratat ca 62% dintre angajatii romani sunt foarte multumiti de actualul loc de munca. In ceea ce priveste aspiratiile tinerilor, majoritatea dintre ei isi doresc sa lucreze in corporatii.

Companii precum Ericsson sau Accenture atrag in fiecare an foarte multi tineri. Acesta poate fi considerat un motiv pentru care Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development, a decis dezvoltarea unui campus privat pentru studenti in vecinatatea parcului de birouri West Gate, unde au sediul mai multe companii multinationale. Birouri moderne, sisteme de bonusuri si avansari dupa un timp bine definit, cursuri de perfectionare si posibilitatea de a calatori in strainatate sunt doar cateva dintre lucrurile care le fac atractive si care ii fac pe salariatii de acolo sa fie fericiti cu locul de munca pe care il au.

Cum se poate masura fericirea la locul de munca

Rezultatele analizei au dat peste cap perceptia multor persoane. Ea a fost realizata avandu-se in vedere trei factori – mediul, aprecierea si emotiile. Fiecare dintre acesti piloni sunt, insa, perceputi diferit in functie de tara.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

In Japonia, Turcia, China si Polonia fericirea angajatilor este strans legata de mediu - colegii de serviciu, ajutorul pe care acestia sunt dispusi sa ti-l dea, precum si de ideea de a sti cu exactitate ce este de facut si care sunt asteptarile pentru functia respectiva. In India, Mexic, Brazilia sau Chile factorii emotionali precum un loc de munca ce te stimuleaza, siguranta locului de munca sau faptul ca este un job pe care angajatul il gaseste interesant au cantarit mai mult.

Desi autorii analizei au incercat sa acopere cat mai multi factori legati de multumirea la locul de munca, perceptiile difera mult de la o tara la alta. Un loc de munca care in tari cu o economie puternica este considerat mediocru poate fi vazut drept unul extrem de bun in tarile in curs de dezvoltare.

Care sunt factorii cei mai importanti pentru tine la un job? Cum arata in viziunea ta locul de munca ideal?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: A and N photography, Rawpixel.com

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.