Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a scazut usor in august fata de nivelul din luna precedenta, cu 2 lei pana la 2.076 lei (466 euro), insa ritmul anual de crestere a accelerat la 14,5%, nou nivel maxim dupa 2008.

Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a scazut usor in august fata de nivelul din luna precedenta, cu 2 lei pana la 2.076 lei (466 euro), insa ritmul anual de crestere a accelerat la 14,5%, nou nivel maxim dupa 2008.

In iulie, ritmul anual de crestere a castigurilor angajatilor din Romania incetinise la 12,4%, dupa ce atinsese in iunie precedentul nivel-record dupa 2008, de 14,3%, scrie News.ro.

Accelerarea cresterii salariilor in ritm anual era previzibila, in conditiile in care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei pana la 1.250 lei.

Statisticile oficiale publicate vineri mai arata ca, in termeni reali, tinand cont de inflatie - care are o valoare negativa in prezent -, castigurile au fost mai mari, in luna august 2016, cu 14,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, ritmul fiind usor sub nivelul-record de dupa 2008, de 15,1%, atins in iunie.

"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5.464 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.261 lei)", se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe langa sectorul tehnologiei informatiei (IT), castigul mediu net din Romania a depasit nivelul de 1.000 de euro (4.450 lei) in luna august in doar alte doua sectoare: activitati de servicii anexe extractiei de petrol si gaze (4.549 lei) si extractia petrolului si a gazelor naturale (4.756 lei), in timp ce in transporturi aeriene, asigurari si in sectorul bancar castigul mediu net este apropiat de acest prag, situandu-se la 4.000-4.300 lei.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului trecut, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar.

Citeste si:
Salariul mediu brut în România a crescut cu un leu, în iulie
Salariul mediu brut în...

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arata ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decat castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.