Desi ne negociem salariile cu mare grija, multi dintre noi nu stiu exact care sunt contributiile la stat si unde merge peste un sfert din salariul in fiecare luna. Un alt lucru interesant legat de lefurile romanilor este faptul ca, desi avem printre cele mai mici salarii medii din UE, un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a relevat ca 44% dintre romani sunt multumiti de salariul lor.

Pentru o firma, cheltuielile cu un salariat nu sunt doar cele pe care le percepe angajatul la finalul lunii in contul personal. Organizatia plateste pentru salariat si contributiile sociale, dar si taxe separate care ii revin angajatorului pentru fiecare persoana care lucreaza pentru el.

Cat platesti lunar la stat

Pentru fiecare angajat, exista un calcul laborios efectuat de cei din departamentul de Resurse Umane (HR). Tocmai de aceea majoritatea companiilor, probabil si cea in care lucrezi tu, folosesc un astfel de soft pentru calculul salariilor. El ii ajuta pe cei de la departamentul de personal (HR) sa faca un calcul cat mai corect si din punct de vedere matematic, dar si din punct de vedere legislativ, iar fara ajutorul lui ar putea aparea o multime de neplaceri pentru toti angajatii.

Un angajat ce a incheiat un contract individual de munca si care se incadreaza la conditiile normale de lucru plateste lunar o contributie la fondul de somaj (CFS) de 0,5%, o contributie la asigurarile sociale (CAS, pensii) de 10,5%, o contributie la asigurarile sociale de sanatate (CASS) de 5,5% si un impozit pe venit de 16 procente.

La randul lui, angajatorul plateste pentru fiecare salariat al sau o contributie la asigurari sociale de 20,8%, o contributie la fondul de somaj de 0,5%, o contributie la fondul de concedii si indemnizatii de 0,85%, o alta la fondul de garantare al platii creantelor salariale de 0,25, o contributie la asigurari sociale de sanatate de 5,2%.

Cat castiga romanii in 2016 si care angajati sunt platiti cel mai bine

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, salariul mediu net din tara noastra se situeaza la 2.078 de lei, cu 14 procente mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresteri salariale s-au inregistrat in majoritatea domeniilor, insa in unele arii au avut loc majorari de-a dreptul spectaculoase. De asemenea, anul acesta petrolistii nu mai sunt angajatii cu cele mai mari salarii, asa cum se intampla in anii trecuti, IT-istii i-au detronat.

Citeste si:
Cinci surse suplimentare de venit pentru a-ți îmbunătăți situația...
Cinci surse suplimentare de...

Potrivit datelor Euractiv, cei mai multi specialisti IT muncesc in Bucuresti (45%), Cluj (15%) si Iasi (6%). Cu toate ca numarul cel mai mare se inregistreaza in Capitala, densitate cea mai mare de de angajati in IT o gasim la Cluj - 1 din 25 de salariati de aici lucreaza in acest domeniu.

Informaticienii castiga in medie in jur de 5.300 de lei lunar, petrolistii au un salariu mediu de circa 4.300 de lei, iar functionarii din banci au venituri medii de aproximativ 4.200 de lei. Salariile mari ale programatorilor sunt explicate si prin faptul ca ei au un regim fiscal preferential si nu platesc impozitul pe venit.

La polul opus, cu salarii mici, ii gasim pe angajatii din hoteluri si restaurante, pe producatorii de imbracaminte, alimente si mobilier.


Sursa foto: Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.