Cateva tari europene se pot lauda ca reprezinta raiul pe pamant pentru angajati sau pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca.

Piata muncii nu este doar unul dintre cele mai importante aspecte ale economiei unei tari, ci si principalul indicator pentru politicile monetare. Piata muncii din Europa a suferit enorm dupa debutul crizei financiare in 2008, insa care este situatia in 2016 si care sunt tarile care exceleaza la acest capitol?

Marea Britanie este una dintre cele mai potrivite tari pentru persoanele care cauta un loc de munca, in timp ce Grecia se afla printre tarile cu o mare rata a somajului, unde este foarte greu de gasit un job.

Ce spun cifrele

„Pietele europene ale muncii din prezent sunt diverse si prezinta atat provocari, cat si oportunitati pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca”, a declarat, conform ibtimes.co.uk, economistul-sef al Glassdoor, Andrew Chamberlain, un site in care angajatii si fostii angajati ai companiilor pot cerceta in mod anonim companiile respective si managementul acestora.

„Pe de o parte, Marea Britanie, Germania, Austria si Elvetia se bucura de o rata a somajului sub media europeana. De cealalta parte, Grecia, Spania si Portugalia continua sa se lupte cu somajul si cu o crestere economica foarte lenta, partial din cauza rigiditatii pietei muncii care se reformeaza cu dificultate in ultimii ani”, a adaugat Chamberlain.

Tarile din sudul Europei, si in special Grecia, se confrunta si cu o rata mare a somajului la tineri. In schimb, Germania si Norvegia sunt cele mai potrivite tari pentru tinerii aflati in cautarea unui job.



Tinerii ocupa mai multe locuri de conducere decat in trecut

Si persoanele cu varste mai mari de 40 de ani au parte de propriile provocari pe piata muncii. Cu toate acestea, aceste persoane sunt mai conectate la tehnologie decat persoanele care aveau varste similare in urma cu doua decenii, noteaza euspert.com. Mai mult decat atat, in Europa exista mai multi tineri care ocupa functii de conducere decat in trecut.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Rata ocuparii fortei de munca este, de altfel, o politica esentiala in strategia Europe 2020. Conform biroului european de statistica Eurostat, crearea si ocuparea locurilor de munca platite este esentiala pentru asigurarea unui nivel de trai satisfacator si contribuie la performantele economice, la cresterea calitatii vietii si la incluziunea sociala, conform europa.eu.

Care este situatia in Romania

In prezent, romanii isi gasesc usor un loc de munca. Desi cel mai prolific domeniu de activitate pare IT-ul, ofertele de joburi sunt tentante si pentru persoanele care activeaza in alte domenii. Spre exemplu, Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje, are constant locuri de munca pentru doritori.

Tara noastra are una dintre cele mai mici rate ale somajului din Uniune Europeana, conform datelor Eurostat. Cu o rata de 6,5%, Romania se situeaza sub media europeana, care se afla la 8,9 procente.

Citeste si:
INS: Rata șomajului, în scădere cu 0,1 procente față de luna august
INS: Rata șomajului din...

Prin comparație, Romania a intrecut tari precum Spania, care se situeaza la 20,4%, Croatia, cu 15,1%, Cipru, cu 12,3% si Portugalia, cu 12,3%. De cealalta parte, cu un procent foarte scazut de persoane neangajate, se afla Germania, cu doar 4,3% si Cehia, cu 4,6%.


Sursa foto: shutterstock.com/Pressmaster/Antonio Guillem/Robert Kneschke


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.