Un control efectuat in luna mai de catre inspectorii ITM a evidentiat ca in tara noastra exista 5,4 milioane de angajati si 800.000 de zilieri. Piata muncii de la noi din tara se modifica in mod constant si atat companiile, cat si angajatii ar trebui sa tina cont de aceste schimbari.

Iata care sunt modificarile din ultimii ani pe piata muncii din tara noastra:

1. Se apeleaza din ce in ce mai mult la softuri menite sa automatizeze procesele

Companiile sunt mereu in cautarea unor solutii prin care sa eficientizeze procesele si sa scada cheltuielile. Mai mult decat atat, softurile se imbunatatesc in mod constant si contribuie mult la cresterea productivitatii.

Departamentele de Resurse Umane, de pilda, sunt degrevate prin utilizarea unor programe rapide si usor de folosit. Acest soft pentru salarii se adapteaza si la schimbarile de legislatie si efectueaza calculele de la venitul brut la cel net, beneficiile cu facilitati fiscale, precum si calculele pentru remunerarea colaboratorilor din zona PFA sau a celor care lucreaza cu un contract de drepturi de autor. Astfel de solutii devin tot mai folosite deoarece usureaza enorm munca angajatilor, fara sa existe erori de calcul.

2. Se anunta angajari masive

Piata muncii isi revine dupa anii de criza. Un studiu realizat de o companie multinationala ce activeaza in domeniul consultantei in resurse umane a relevat faptul ca aproape trei din zece angajatori din Romania estimeaza ca vor face noi angajari în perioada iulie-septembrie 2016. In ceea ce priveste domeniile in care se vor face angajarile, in industria prelucratoare se intrevad cele mai solide planuri de crestere a personalului. De cealalta parte, cele mai slabe intentii de angajare sunt anuntate de angajatorii din sectoarele energie electrica, apa, gaze.

3. Companiile „vaneaza” candidati pe site-uri de socializare

Clasicele CV-uri trimise la angajatori prin e-mail sau pe platformele de angajare devin depasite in fata site-urilor de socializare, care le permit companiilor sa observe mai multe abilitati ale angajatului prin intermediul profilelelor de Facebook sau LinkedIn. Profilele candidatilor sunt vizualizate chiar si in stadiul de pre-angajare, noteaza cei de la entrepreneur.com.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Este important, asadar, sa acorzi o atentie sporita felului in care arata profilurile tale de pe site-urile de socializare. Informatiile pe care le postezi si fotografiile ar trebui alese cu grija pentru a nu-ti stirbi sansele de angajare.



4. Se lucreaza tot mai mult cu freelanceri

Lucrul cu freelanceri a devenit tot mai popular si, in consecinta, tot mai multe persoane prefera sa lucreze pe proiecte decat sa se angajeze intr-o companie. Colaboratorii externi sunt preferati in general din ratiuni economice, ei presupunand o cheltuiala mai mica pentru companie. In unele domenii exista o tendinta notabila de a angaja zilieri. De altfel, persoanele care lucreaza ca zilieri au in prezent drepturi asemanatoare ca si alti angajati, iar companiile sunt obligate sa-i remunereze pe acestia cu cel putin 7,38 lei pe ora, dupa cum se arata in acest articol.

5. Angajatii au posibilitatea sa-si faca propriul program de lucru

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Una dintre tendintele care castiga tot mai mult teren este aceea de a oferi flexibilitate angajatilor in ceea ce priveste programul de lucru. Fiecare salariat isi stabileste ora de venire la birou, existand totodata si posibilitatea lucrului de acasa. Aceste tendinte sunt deja la ordinea zilei in tarile vest europene, iar in ultimii doi ani ele au devenit o practica tot mai des intalnita si la noi in tara.

Mai mult decat atat, majoritatea candidatilor, in special cei tineri, considera posibilitatea de a-si face propriul program drept o conditie esentiala pe care ar trebui sa le-o puna la dispozitie firma in care activeaza. Asadar, programul de la 9 la 17 s-a transformat in 10-18, sau chiar 12-20.



Ce parere ai despre aceste modificari pe piata muncii? Tu le-ai observat in cadrul companiei in care lucrezi?

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si:
Schimbări pe piața muncii din România
Schimbări pe piața muncii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.