Companiile din Occident care doresc sa se relocheze in Romania trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante care par sa fie in avantajul tarii noastre.

In urma cu mai multe decenii, specularea unor avantaje oferite de „anomaliile” pietelor straine era foarte riscanta. In prezent, insa, demararea unei afaceri intr-o tara straina poate fi mult mai simpla, mai putin riscanta si mai profitabila pentru companiile occidentale decat in propria tara, conform internationalman.com.

Fiecare companie occidentala care isi doreste sa investeasca intr-o alta tara trebuie sa-si puna cateva intrebari. Raspunsurile la o parte dintre aceste intrebari par sa fie, insa, in avantajul Romaniei.

In Romania asistam la investitii masive din partea companiilor occidentale, precum si la extinderea activitatilor desfasurate de companiile deja prezente in tara noastra. Un exemplu elocvent este compania Infineon Technologies, care si-a extins birourile din Novo Park, detinute de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, la o suprafata totala de 7.500 mp si a semnat prelungirea contractului de inchiriere pana in 2024. Compania a devenit, astfel, cel mai longeviv chirias intr-un parc de birouri din Romania.

Tara noastra pare sa raspunda pozitiv unor cerinte venite din partea companiilor straine, care aleg sa se relocheze in Europa Centrala si de Est. Iata care sunt aspectele care conteaza pentru companiile multinationale:

1. Forta de munca specializata

Forta de munca si talentul local reprezinta o adevarata provocare pentru o companie care doreste sa se extinda intr-o alta tara decat cea de origine, conform entrepreneur.com. In Romania se afla, insa, cei mai multi specialisti in IT din Europa, iar tara noastra se afla pe locul 6 la nivel mondial in functie de aceeasi cifra. Forta de munca specializata in tehnologia informatiei si capacitatea unui foarte mare numar de tineri din Romania de a vorbi cel putin o limba straina au facut ca aproximativ 20 de call-center-uri majore si organizatii centrate pe relatii cu clientii sa-si deschida centre de activitate in Romania in ultimul deceniu.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

2. Cat costa forta de munca

Forta de munca in Romania nu mai este atat de ieftina ca in urma cu 10 sau 15 ani. Desi angajatii romani costa companiile, spre exemplu, mai mult decat angajatii din India, calitatea muncii depuse de romanii din cadrul companiilor este net superioara calitatii muncii depuse de indieni, noteaza qubiz.com. Companiile care sosesc in Romania au parte de rezultate similare celor obtinute in Occident, la costuri mult mai mici decat in Franta, Germania sau Marea Britanie.

3. Pozitia geografica

Distanta fata de compania-mama poate fi un mare impediment in calea unei investitii intr-o alta tara. Romania se afla, insa, mult mai aproape de Occident decat India sau alte state asiatice, preferate de investitori pentru forta de munca ieftina. In plus, Romania face parte din Uniunea Europeana, fapt ce usureaza considerabil procesul investitiilor prin similaritatile financiare si legislative si creste profitabilitatea acestora prin scutirea de plata a taxelor extracomunitare.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

4. Stabilitatea politica si economica

Stabilitatea politica si economica reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte care transforma o tara intr-o destinatie atractiva din punctul de vedere al investitiilor. Unele state au devenit renumite in intreaga lume pentru practicile prin care au confiscat, de multe ori, proprietati si afaceri detinute de straini. Alte state respecta in totalitate drepturile la proprietate si ofera acces liber companiilor straine, fapt ce le transforma in destinatii de business foarte atractive.

In plus, Romania va inregistra cea mai rapida crestere din Europa, de 3,9% din PIB, conform estimarilor Fondului Monetar International. Totodata, avand o datorie publica de 40% din PIB, Romania are si una dintre cele mai sanatoase economii din Europa. Comisia Europeana, citata de weforum.org, considera ca Romania va avea o crestere economica de 4,2% din PIB in 2016, insa va fi depasita de Irlanda, care va inregistra o crestere de 4,5%. Romania pare sa intruneasca, din nou, inca o calitate care o transforma intr-o destinatie foarte atractiva pentru companiile occidentale care doresc sa investeasca intr-o alta tara.

Citeste si:
Ce sunt firmele de recrutare a forței de muncă și în ce constă...
Ce sunt firmele de recrutare...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.