Pretul petrolului s-ar putea stabiliza in perioada urmatoare pe fondul restabilirii echilibrului intre cerere si oferta pe piata titeiului si resorbirii productiei excedentare.

"Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat masuri de reducere a productiei, au renuntat la anumite proiecte de dezvoltare, indeosebi in zonele cu costuri ridicate de productie (cum e zona arctica sau platformele marine in apele de mare adancime) si au amanat demararea altor explorari", este de parere Vasile Iuga, partener in cadrul PwC Romania.

In opinia lui, este foarte dificil de facut o prognoza a evolutiei pretului titeiului, mai ales in actuala perioada de mare volatilitate. Insa tinand cont de faptul ca la nivel macro-economic nu se intrevede o recesiune globala, ci dimpotriva, o crestere economica este de asteptat sa vedem o stabilizare a pretului. "Este posibila chiar o usoara majorare a pretului in a doua jumatate a acestui an, pe masura resorbirii cantitatilor excedentare de titei din piata globala", a precizat Iuga pentru MEDIAFAX.

Ieftinirea carburantilor pe fondul prabusirii barilului de petrol a fost principalul factor care a dus la revenirea cererii dupa mai multi ani de scadere.

Vanzarile de carburanti au crescut anul trecut in volum cu 9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), impulsionate de cererea de motorina. Pe de alta parte, valoarea vanzarilor din cele peste 2.000 de benzinarii din Romania a ramas stabila, la circa 9 mld. euro, pe fondul scaderii semnificative a preturilor la pompa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.