Aproximativ noua din zece firme vor creste salariile in acest an, 81% au anuntat ca vor face investitii, in timp ce 71% isi vor mari numarul de angajati, se arata intr-un studiu al EY Romania.

Dintre cei care mizeaza pe crestere, 41% asteapta o evolutie semnificativ pozitiva (crestere de peste 10%), in scadere totusi fata de 48% la inceputul anului trecut. Estimarile privind cresterea profitului sunt, de asemenea, pozitive - 32% dintre companii asteptandu-se la o crestere a profitabilitatii cu peste 10% in 2016.

Aceasta tendinta va fi sustinuta in mare masura prin investitii, avand in vedere ca 81% dintre respondenti afirma ca le vor creste in 2016, fata de 76% cati planificau acest lucru la inceputul anului trecut. Acestea se vor concentra pe cresterea eficientei, extinderea pe noi segmente de piata si extinderea in noi piete de desfacere, arata concluziile studiului "O noua viziune a cresterii" publicat, joi. Aceste investitii vor fi finantate prin resurse proprii si reinvestirea profitului (46%), urmate de credite bancare (34%).

Studiul EY are la baza raspunsurile a 421 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2016. 23% dintre respondenti provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro, 28% din companii cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane euro, 35% cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane euro si 14% sub un milion de euro cifra de afaceri.

"Rezultatele de anul acesta reflecta o preocupare crescuta a executivilor pentru dezvoltarea durabila a afacerilor lor. In ciuda perspectivelor promitatoare privind evolutia economica a Romaniei, companiile locale opereaza intr-un mediu de business care le aduce atat provocari cat si oportunitati din acest punct de vedere. De altfel, studiul nostru arata ca 7 din 10 executivi considera inovatia ca fiind importanta pentru evolutia pozitiva a performantei companiei in 2016, iar 47% isi propun ca, in caz de stagnare a cresterii, sa transforme piata in care activeaza prin inovatie"
, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Evolutiile pozitive estimate pentru cifra de afaceri si profitabilitate vor fi sustinute si prin cresterea numarului de angajati. In timp ce 35% dintre angajatori se asteapta la o crestere modesta (sub 5%), 36% afirma ca vor creste numarul angajatilor intre 5-30% sau peste.

87% dintre companii vor creste salariile in 2016, dar 44% dintre respondenti nu estimeaza o crestere mai mare de 5%. Totusi, 43% au bugetat pentru 2015 o crestere a salariilor propriilor angajati intre 5-20% sau chiar mai mult, fata de 38% cati planificau acest lucru cu un an in urma. Companiile din IT si din industriile producatoare estimeaza cele mai mari rate de crestere a salariilor in anul curent.

De asemenea, 65% dintre executivi se asteapta la o crestere a cererii pentru produsele si serviciilor companiei lor anul acesta, in timp ce 30% estimeaza o stagnare si doar 5% o tendinta negativa. Totusi evolutii negative sunt estimate in mass media, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Cei mai importanti trei indicatori care definesc succesul pe piata locala in 2016 raman satisfactia clientilor, rezultatele financiare si cota de piata, cu precizarea ca satisfactia clientilor a crescut in importanta fata de indicatorii financiari, fiind in acest an cel mai importat element al succesului unei companii pentru 83% dintre respondenti. Alaturi de acesti factori, 51% dintre liderii de business mentioneaza notorietatea marcii (brand awareness), fata de 41% in anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.