Romania va suplimenta bugetul apararii pana la 2% din PIB in urmatorii ani, a declarat pentru MEDIAFAX Deborah Lee James, secretarul SUA al Fortelor Aeriene, precizand ca a primit asigurari in acest sens din partea oficialilor romani si ca acest lucru va permite consolidarea capacitatilor militare.

"Unul dintre subiectele abordate cu oficialii romani a fost angajamentul puternic al Romaniei de a atinge in timp nivelul de 2% din PIB alocat bugetului apararii. Acesta, desigur, este un angajament fata de NATO, iar Romania este in fruntea listei partenerilor care vor atinge acest nivel. Cred ca acesta este un bun nivel care trebuie atins si am fost foarte fericita sa aud acum ca Romania va atinge acest nivel (al bugetului apararii – n.red.) in urmatorii cativa ani", a declarat, pentru MEDIAFAX, Deborah Lee James, aflata in vizita la Bucuresti.

"Stiu ca Romania se concentreaza foarte mult pe imbunatatirea echipamentelor militare, pe achizitionarea avioanelor F-16, care vor fi o suplimentare excelenta a capacitatilor militare; in plus, exista si alte cerinte si alte subiecte de interes pentru viitor. Aceste lucruri sunt parte a ceea ce va deveni posibil prin aducerea bugetului apararii la nivelul de 2%, urmand sa permita Romaniei sa isi consolideze capacitatile militare", a adaugat oficialul american.

In cursul vizitei in Romania, Deborah Lee James, secretarul american al Fortelor Aeriene, s-a intalnit cu Valeriu Nicut, secretar de Stat in Ministerul Apararii, cu seful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca, si cu general-maior Laurian Anastasof, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, a precizat Ambasada Statelor Unite.

La inceputul anului, Comisia Europeana a respins solicitarea Romaniei de a suplimenta bugetul in domeniul apararii cu 0,3% din PIB, echivalentul a 2,1 miliarde lei (circa 500 de milioane de euro), alocarile din acest an fiind de 1,4% din PIB. Liderii partidelor politice si presedintele Klaus Iohannis au semnat in ianuarie 2015 un acord politic care prevede ca, incepand din 2017, apararea sa primeasca cel putin 2% din PIB timp de zece ani. Din bugetul total al Ministerului Apararii, de aproximativ noua milliarde lei, circa trei miliarde lei sunt alocate Fortelor Terestre, 2,7 miliarde lei Fortelor Aeriene si 1,1 miliarde lei Fortelor Navale.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.