Eurobank a incheiat un acord cu Alpha Bank prin care va prelua subsidiara acesteia din Bulgaria prin intermediul Eurobank Bulgaria (Postabank), relateaza Kathimerini.

Tranzactia include toate operatiunile Alpha Bank in Bulgaria, care, la 30 septembrie, totalizau active de 464 milioane de euro, depozite de 261 milioane de euro, un portofoliu de credite (dupa provizioane) de 307 milioane de euro si o retea de 82 de unitati.

Transferul de active face parte din planurile de restructurare ale celor doua banci elene, aprobate in 2014 de Comisia Europeana. Pentru Alpha Bank operatiunea nu afecteaza capitalul si face parte din planul de retragere de pe pietele neesentiale in activitatea grupului.

Prin achizitia subsidiarei Alpha Bank din Bulgaria, Postbank isi consolideaza pozitia pe piata respectiva si isi extinde baza de clienti pe segmentul de retail si corporate. Dupa finalizarea tranzactii, Postbank va deveni a patra mare banca din Bulgaia, in functie de nivelul depozitelor si creditelor.

La nivelul Eurobank, tranzactia va imbunatati marginal capitalul grupului. Transferul subsidiarei urmeaza sa iaba loc in primul trimestru al anului 2016, in functie de acordul autoritatilor de reglementare, scrie MEDIAFAX.

Testele de stres ale BCE au aratat ca cele mai mari patru banci din Grecia, respectiv NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, toate cu operatiuni in Romania, au un deficit de capital de 4,4 miliarde de euro in scenariul de baza si de 14,4 miliarde de euro in conditii adverse.

Alpha Bank desfasoara in Romania operatiuni sub brand propriu, avand 149 de sucursale si 2.035 de angajati. Alpha Bank are un deficit de capital de 2,743 miliarde de euro, in scenariu advers. Banca are insa cel mai scazut necesar de capital suplimentar calculat in conditii normale, in randul celor mai mari patru banci elene, de 263 milioane de euro.

Citeste si:
Parlamentul României, schimbare majoră din 22 iunie
Parlamentul României,...

Eurobank controleaza in Romania Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO - II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.

Eurobank are nevoie de suplimentarea capitalului cu 2,2 miliarde de euro, in conditii adverse din care 339 milioane de euro corespund scenariului de baza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.