Unele dintre televizoarele Samsung comercializate in Europa consuma mai multa energie decat in timpul testelor oficiale, potrivit unor verificari efectuate intr-un laborator idependent, care ridica semne de intrebare daca aparatele sunt setate special in acest scop.

Comisia Europeana a anuntat ca va investiga orice fel de acuzatii legate de manipularea testelor si s-a angajat sa inaspreasca reglementarile in domeniul eficientei energetice, pentru a scoate in afara legii orice fel de "dispozitive de aparare" incluse in televizioare si alte produse de consum, dupa ce mai multe state membre au semnalat aceste probleme.

Discrepantele dintre testele oficiale de laborator si cele efectuate in conditii reale sunt o reminiscenta a scandalului VW pornit saptamana trecuta in SUA. Producatorul auto german a recunoscut ca a instalat un software pe 11 milioane de vehicule diesel ale grupului VW din intreaga lume, care sa reduca nivelul noxelor in timpul testelor oficiale de poluare la care sunt supuse.

Samsung a negat cu tarie ca o functie de reglare a luminozitatii ecranului are rolul sa insele testele de eficienta energetica sau ca ar fi "un dispozitiv de aparare". Compania sud-coreeana a explicat ca functia respectiva reduce stralucirea ecranului nu doar in timpul testelor, ci ca raspuns la numeroasele tipuri de continut care includ filme de actiune si evenimente sportive, dar si emisiuni cu miscare mai lenta a imaginilor, precum cele meteo.

"Nu exista nicio comparatie intre luminozitatea ecranelor si dispozitivele de aparare utilizate de VW. Nu este o functie care se activeaza doar in timpul testelor. Din contra, este o functie care reduce consumul atunci cand este detectata o miscare a imaginii. Mai mult, continutul utilizat pentru testarea consumului de energie a fost stabilit de comisia internationala pentru electrotehnica", a declarat un purtator de cuvant al Samsung, scrie MEDIAFAX.

Diferenta intre consumul real de energie ale televizioarelor si cel din timpul testelor de laborator a fost scoasa la iveala in testele efectuate de un grup de cercetare numit Complian TV, finantat de UE.

Potrivit ComplianTV, functia de luminozitate a televizoarelor Samsung, care reactioneaza la miscarea imaginii, reduce stralucirea si consumul de energie in conditii de testare stabilite de comisia internationala pentru electrotehnica. Conditiile implica succesiunea rapida a unui continut constand in show-uri TV inregistrate, DVD-uri si transmisiuni in direct. In conditii reale de vizionare, nu sunt inregistrate insa reduceri ale consumului de energie, astfel incat facturile pentru aceasta si emisiile de dioxid de carbon rezultate sunt mai mari.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

"Samsung respecta litera legii, dar nu si spiritul acesteia", a declarat Rudolf Heinz, manager de proiect la ComplianTV.

Unele dintre rezultatele studiului ComplianTV au fost prezentate marti, la Londra, la o reuniune a Royal Society sponsorizata de Energy Saving Trust.

Nu exista nicio sugestie ca Samsung, cel mai mare producator de televizoare la nivel mondial, ar fi avut un comportament ilegal, dar sustinatorii eficientei energetice considera ca procedurile de testare din UE sunt prea generoase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.