Sectorul energetic romanesc traieste in proportie covarsitoare din investitiile realizate inainte de 1990 si are nevoie disperata de noi proiecte, a declarat joi, la conferinta Mediafax Talks about Energy, Bogdan Badea, secretar de stat in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri.

El a vorbit si despre competitia existenta in piata de productie a energiei electrice, dar si in cea de furnizare. "Purtam discutii cu colegii de la ANRE pentru a gandi mecanisme si in zona de distributie, astfel incat daca vom sesiza ca pierderile se vor accentua, iar consumul va creste, sa gasim mecanismele legale astfel incat operatorii sa fie motivati si sa isi reduca pierderile si sa faca investitii. Pentru ca am sesizat o incetineala, in conditiile in care Romania are nevoie disperata de investitii, in conditiile in care sectorul energetic traieste in proportie de 90% din investitile facute inainte de 1990", a spus Badea.

Potrivit secretarului de stat, daca in sectorul de energie regenerabila au aparut investitii noi, in ceea ce priveste alte tipuri de investitii - in retele, in mari capacitati de productie - Romania este deficitara si de aceea este si o distorsiune in piata in ceea ce priveste eficienta sau ineficienta unor operatori economici, scrie MEDIAFAX.

Secretarul de stat a aratat ca exista o diferenta intre unitatile puse in functiune in urma cu zeci de ani, unde investitiile sunt amortizate, si cele intrate recent in operare, unde investitia trebuie recuperata, fapt reflectat in pretul final al energiei. "Este important ca acesti producatori care au construit mult si care au preluat activele de la acel moment sa inteleaga ca la un anumit moment aceste capacitati vor iesi din functiune", a adaugat el.

Badea a precizat totodata ca jucatorii din piata trebuie sa faca o analiza a companiilor din Europa si sa inteleaga cu cine vor intra in competitie, "pana nu este prea tarziu", in contextul realizarii Uniunii Energetice. El a mai spus ca in Romania nu strategiile lipsesc, ci implementarea lor adecvata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.