Deficitul bugetar de 3% este reprezentativ pentru perioade de criza, pentru "cele mai proaste vremuri", potrivit Tratatului de la Maastricht, insa pe timp de crestere economica ar trebui sa se situeze aproape de zero, astfel ca este un reper fals pentru politicieni, spune economistul Valentin Lazea.

"Un deficit de 3% (2,9% estimat de Finante) nu mai lasa loc pentru cresterea deficitului bugetar atunci cand economia va incetini. Aici se face o confuzie, nu numai la noi, in toata Europa: 3% este deficitul bugetar pe timp de criza", a afirmat economistul sef al BNR intr-o inverventie in cadrul dezbaterii pe Codul Fiscal organizata de Consiliul Fiscal la Banca Nationala, precizand ca exprima parerile proprii.

El a aratat ca, in vremuri normale, o tara trebuie sa se incadreze intr-un deficit bugetar sub 1% sau chiar aproape de zero, acesta fiind sensul Tratatului de la Maastricht. Astfel, atunci cand apare o criza, statul respectiv isi poate permite sa ajunga cu deficitul bugetar pana la 3%.

"Daca tu te-ai dus deja la 3% intr-un an de supraperformanta economica, ce vei face cand vei avea subperformanta de crestere economica, unde te vei duce, la 5%, la 8%, la cat? Acel reper luat de politicienii nostri de 3% este fals, acela este un nivel pentru cele mai proaste vremuri", apreciaza Lazea.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat in iunie ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei, scrie MEDIAFAX.

El arata atunci ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar asigura ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.