Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat in acest an aproape 2.000 de angajati, care au primit pana la sase salarii medii brute drept compensatii, iar alte 1.070 de persoane au fost externalizate, astfel ca numarul salariatilor producatorului de energie a ajuns la 15.400.

Numarul de salariati a fost redus cu 1.070 persoane dupa externalizarea Carierei Berbesti, si alti 1.945 de salariati au parasit compania in urma restructurarii din luna iunie. "Salariatii disponibilizati ca urmare a programului de restructurare beneficiaza de plati compensatorii, reprezentand doua pana la sase salarii medii brute realizate la nivel de companie", a transmis CE Oltenia, la solicitare MEDIAFAX.

Reprezentantii producatorului de energie au precizat ca pentru acest an nu sunt previzionate alte reduceri de personal.

"Reducerea cheltuielilor cu personalul va contribui la cresterea rentabilitatii si eficientei economice a companiei. Redimensionarea fortei de munca in functie de volumul productiei va duce la cresterea productivitatii muncii de la 658 MWh/salariat in 2014 la 771 MWh/salariat in 2015", conform companiei.

Oficialii complexului energetic spun ca actiunile privind cresterea performantei operationale si financiare au fost impuse de mediul economic actual, in care producatorii de energie regenerabila au influentat reducerea preturilor de vanzare pe piata interna, ca urmare a facilitatilor de care beneficiaza conform legislatiei.

Producatorii de energie regenerabila "nu sunt interesati decat de obtinerea certificatelor verzi - fapt ce determina, in schimb, cresterea pretului final la consummator", apreciaza conducerea companiei de stat.

Potrivit acesteia, masurile companiei au fost impuse si de existenta unui dezechilibru major intre capacitatea de productie a CE Oltenia si volumul vanzarilor de energie pe baza de carbune din piata, precum si de cheltuielile cu achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon, din cauza majorarii pretului acestora si cantitatii necesare, ca urmare a eliminarii cotelor gratuite alocate, conform Directivelor Europene.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

"Supracapacitatea de productie din zona energetica, cat si din zona miniera are drept consecinta un numar de personal excedentar care necesita resurse financiare mari cu pondere semnificativa in totalul cheltuielilor operationale", precizeaza sursa citata.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatarile de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari si Braila, are 15.400 de angajati si asigura peste 20% din productia de energie electrica al Romaniei.

Complexul a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW si este controlata de stat, prin Ministerul Energiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.