Peste 50.000 de locuri de munca ar putea fi create, in urmatorii cinci ani, in domeniul reabilitarii termice a cladirilor, in conditiile in care Uniunea Europeana cere ca, pana in 2020, toate cladirile publice din Europa sa fie optimizate pentru reducerea consumului energetic.

Astfel, pana in 2020, toate cladirile publice din Uniunea Europeana ar trebui sa aiba certificate N-ZEB - Near Zero Energy Buildings. In prezent, in Romania nu exista o astfel de cladire, iar in conditiile cerintelor UE, este necesara calificarea fortei de munca in constructii, se arata intr-un comunicat de presa. Proiectul "BUILD UP Skills QualiShell", care vizeaza calificarea fortei de munca in constructii, va fi demarat in 30 de state membre, iar Romania este prima tara care il va implementa.

"Suntem incantati ca am gasit aici deschiderea necesara. Cu siguranta ca foarte multi muncitori vor aplica, iar in urma programului vor dobandi abilitatile necesare pentru ca reabilitarea sa se faca la cel mai inalt nivel", a declarat Alessandro Proia, ofiter de proiect, Agentia Executiva pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii, reprezentantul Comisiei Europene.

Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus ca acesta asigura trecerea de la practicile curente de termoizolare la realizarea corecta a cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero in Romania.

"Acest proiect este fantastic pentru piata muncii, urmarind dezvoltarea si implementarea la nivel national a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolare pentru cladiri si a montatorilor de sisteme de tamplarie termoizolanta. Pentru domeniul constructiilor inseamna enorm, pentru ca se simte lipsa de forta de munca calificata",
a adaugat Horia Petran.

Lipsa de pe piata a muncitorilor calificati este resimtita si de companiile din constructii. "Ne-am confruntat tot timpul cu aceasta problema a muncitorilor calificati, care se gasesc foarte greu. Noi am demarat proiecte interne de perfectionare a muncitorilor, inca din 2008. Acest program este extrem de important pentru livrarea unor lucrari de calitate", sustine Dragos Militaru, reprezentantul companiei Fabryo Corporation Atlas Paints. Izolatia termica executata necorespunzator sau inexistenta ei inseamna facturi mai mari la energia electrica, in contextul in care tarifele la energie se anunta a fi majorate.

Citeste si:
Mai multe locuri de muncă disponibile în 2022
Mai multe locuri de muncă...

O anvelopare a cladirilor necorespunzatoare afecteaza zidaria si tencuiala si chiar pune in pericol sanatatea oamenilor. Igrasia provoaca boli respiratorii, dar favorizeaza si aparitia unor afectiuni hepatice, precum si scaderea imunitatii organismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.